Rusiji nove američke sankcije zbog slučaja Skripalj

Sjedinjene Američke Države su već 2018. godine uvele sankcije Rusiji jer je koristila hemijsko oružje i tako prekršila međunarodno pravo (Reuters)

Sjedinjene Američke Države danas su uvele nove sankcije Rusiji u vezi sa slučajem Skripalj i upotrebom nervnog otrova „novičok“ u Velikoj Britaniji, prenose agencije.

Washington će se suprotstaviti svakoj pomoći Moskvi „od strane međunarodnih finansijskih institucija“ i ograničiti izvoz robe i tehnologije u Rusiju, izjavila je glasnogovornica State Departmenta Morgan Ortagus u subotu.

Kako je navela, „nove mjere bi mogle spriječiti Rusiju da pristupi milijardama dolara od bilateralne trgovine“.

Reakcija Kremlja

Ove sankcije će stupiti na snagu nakon 15-dnevnog perioda obavješavanja Kongresa, nekada poslije 15. augusta, i trajat će najmanje 12 mjeseci, objavljeno je iz State Departmenta.

Iz Moskve su kazali kako će nove sankcije nanijeti štetu već pogoršanim američko-ruskim vezama.

Zamjenik ministra vanjskih poslova Rusije Sergej Rjabkov kazao je za TV stanicu RT, koja je u vlasništvu države, kako žali da su odnosi dvije države postali politička nogometna utakmica u SAD-u.

Dodao je kako je Moskva povezala sankcije sa dolazećim predsjedničkim izborima u SAD-u, te kako je Rusija spremna braniti se od bilo kakvih negativnih posljedica koje bi mogle donijeti nove sankcije.

Trovanje u Salisburyju

Sjedinjene Američke Države su već 2018. godine uvele sankcije Rusiji jer je koristila hemijsko oružje i tako prekršila međunarodno pravo.

Bivši dvostruki špijun Sergej Skripalj i njegova kćerka Julija su 4. marta 2018. godine nađeni otrovani u mjestu Salisbury. Sedmicama su bili u kritičnom stanju u bolnici.

London je optužio Moskvu da stoji iza trovanja, navodeći kako je u napadu korišten novičok, nervni gas razvijen u SSSR-u.

Rusija je odbacila te optužbe i ponudila nekoliko alternativnih objašnjenja situacije, kao i kontra-optužbe, podsjećaju agencije.

Izvor: Agencije