Rusija želi objaviti komunikacije sa SAD-om 2016. i 2017.

Sergej Lavrov je govorio na konferenciji za novinare nakon sastanka s Mikeom Pompeom (EPA)

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je kako je Rusija spremna objaviti komunikaciju između 2016. i 2017. godine, za koju je rekao kako bi oslobodila zvaničnu Moskvu optužbi da se miješala u američku politiku, ali da su je Sjedinjene Američke Države blokirale.

“Predložili smo kolegama da, kako bismo odagnali sve sumnje koje su neutemeljene, objavimo ove komunikacije od oktobra 2016. do novembra 2017. godine, tako da će mnogim ljudima to postati vrlo jasno”, rekao je on.

Lavrov je govorio na konferenciji za novinare nakon sastanka s američkim državnim sekretarom Mikeom Pompeom, prenosi Fena, pozivajući se na Reuters.

“Međutim, nažalost, ova administracija [SAD-a] je to odbila”, dodao je on.

Pompeo upozorio Lavrova

Pompeo je kazao nakon sastanka kako je upozorio Lavrova na posljedice ukoliko se zvanična Moskva bude miješala u predsjedničke izbore u SAD-u naredne godine.

“Jedno od pitanja razgovora bilo je miješanje u naše unutrašnje stvari i jasno sam rekao kako je to neprihvatljivo”, istakao je američki šef diplomatije na konferenciji za medije u Washingtonu, prenosi AFP.

“Ukoliko Rusija ili bilo koji drugi strani akter bude djelovao na potkopavanju naših demokratskih procesa, mi ćemo djelovati u znak odgovora.”

Ranije je najavljeno kako će teme razgovora Pompea i Lavrova biti bilateralni odnosi, kontrola naoružanja, kao i situacija u Siriji i Ukrajini.

Izvor: Agencije