Oglasi

Rusija želi da odvrati neutralne države od ulaska u NATO

Vojna doktrina, po prijedlogu Kosačova, podrazumijevala bi da države koje žele neutralnost neće biti dio ruskih vojnih planova.
Ruska vojna strategija podrazumijeva sučeljavanje s NATO-omReuters

Predsjednik Odbora za spoljne poslove Gornjeg doma ruskog parlamenta Konstantin Kosačov predložio je danas da se izmjeni Ruska vojna doktrina u dijelu dokumenta koji kaže "da se neutralne države neće naći u dometu ruskih raketa" kako bi ih odvratili od pridruživanja NATO savezu.

On je na okruglom stolu koji se bavio pitanjima neutralnosti u savremenom svijetu ponudio novu formulaciju koja bi imala pozitivniji pristup, a to je da države koje održavaju neutralnost ne čine dio ruskih vojnih planova, prenosi TAS S.

Po njemu ovakva formulacija ne bi imala toliko prijeteći karakter kao postojeća koja poručuje, ako se pridružite NATO savezu bićete u dometu ruskih raketa.

Ekonomske povlastice

On je također preložio i raspravu vezano za ekonomske povlastice za države koje zadrže svoju neutralnost, jer kako naglašava Kosačov, takav stav evropskih zemalja treba da bude nagrađen preferencijalnim stausom u saradnji sa Rusijom.

Kosačov je naveo primjer tri bivše sovjetske republike, danas nezavisne države Belorusije, Moldavije i Ukrajine, naglašavajući da je Belorusija ruski saveznik, Ukrajina smatra sebe ruskim neprijateljem, a Moldavija ima poseban neutralan status.

Vezano za to Kosačov je predložio intenzivniju saradnju sa Moldavijom jer, kako kaže, ova država je zadržala neutralni status u svom Ustavu, što se ne može reći za Ukrajinu, prenosi agencija.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.