Rusija ‘zbunjena’ turskom najavom ofanzive u Siriji

Patrola ruske vojne policije u sirijskom gradu Qamishli (EPA)

Rusija je u utorak saopćila kako je zbunjena turskom najavom provođenja nove vojne operacije na sjeveru Sirije ukoliko se iz tog područja ne uklone ljudi koje Ankara naziva “teroristima”, upozorivši kako će takav potez naštetiti naporima stabilizacije regije.

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu u ponedjeljak je kazao kako će njegova država pokrenuti novu ofanzivu na sjeveroistoku Sirije ukoliko se ne uklone pripadnici kurdskih paravojnih snaga, odnosno Jedinice narodne zaštite (YPG), prenosi Reuters.

Državna novinska agencija Anadolija je prenijela Cavusogluove riječi, koji je rekao kako Rusija i Sjedinjene Američke Države nisu uradili ono što je traženo prema dogovorima koji su obustavili tursku ofanzivu prošle godine i pozvao obje države da ispune svoje obaveze.

Ankara: YPG povezan s kurdskim borcima

“Da li su oni ispunili sve što je bilo neophodno prema sporazumima? Ne, do sada to nisu uradili, ali bi trebali”, istakao je on.

Njegovi komentari i ruska hladna reakcija na njih ukazuju na tenzije u nastanku zbog Sirije između Moskve i Ankare nakon dogovora predsjednika Vladimira Putina i Recepa Tayyipa Erdogana prije manje od mjesec dana, a kojim su sirijske i ruske snage razmještene na sjeveroistoku Sirije kako bi se uklonili pripadnici YPG-a i njihovo oružje od granice s Turskom.

Ankara navodi kako je YPG povezan s kurdskim borcima koji su desetljećima vodili rat u Turskoj i ubili desetke hiljada osoba.

Ministarstvo odbrane Rusije u utorak je saopćilo kako je zbunjeno izjavom Cavusoglua na nekoliko raznih nivoa i kako je Moskva ispunila sve svoje obaveze prema dogovoru Putina i Erdogana.

“Zahvaljujući dijapazonu mjera Ruske Federacije, bilo je moguće značajno stabilizirati situaciju”, naveo je general-major Igor Konašenkov, glasnogovornik ruskog Ministarstva odbrane.

Moskva: Vojno djelovanje može eskalirati

“Poziv šefa turske diplomatije na vojno djelovanje može samo eskalirati situaciju na sjeveru Sirije, umjesto da se riješe stvari na način kako se navodi u zajedničkom memorandumu koji su potpisali predsjednici Rusije i Turske.”

Konašenko je pobrojao područja za koja smatra da je Rusija pomogla u napretku, poput brzog razdvajanja sukobljenih strana i provođenja zajedničkih patrola s oružanim snagama Turske.

Moskva je u procesu slanja dodatnih pripadnika ruske vojne policije na sjeveroistok Sirije, uspostavljanja poljskih bolnica za civile, slanja humanitarne pomoći i obnove infrastrukture, dodao je on.

Izvor: Agencije