Rusija započela zračne udare na Idlib

Napade su istog dana izvela ukupno četiri ruska aviona iz baze Khimeimim, kazao je Konashenkov (Arhiva)

Rusija je započela zračne udare na infrastrukturu u sjevernoj sirijskoj provinciji Idlib, koji je posljednje veliko uporište pobunjenika, saopćilo je rusko ministarstvo odbrane.

Glasnogovornik ruskog Ministarstva odbrane Igor Konashenkov potvrdio je da su ruske zračne snage u utorak izvele napade u Siriji.

Konashenkov je u obraćanju novinarima kazao da su ruski bombarderi gađali položaje Fronta al-Nusra, prenosi Anadolija.

“Dejstvom dva multifunkcionalna lovca Su-34 uništen je kompleks u kojem su pripadnici Fronta al-Nusra proizvodili bespilotne letjelice i skladištili njihove projektile“, kazao je Konashenko.

Protuzračni sistem

On je također kazao da je potom i ruski bombarder Su-35 gađao lokalitet na kojem se nalazio protuzračni sistem.

“Napade su istog dana izvela ukupno četiri ruska aviona iz baze Khimeimim“, kazao je Konashenkov.

Jučer su lokalni izvori javili da su ruski bombarderi izveli napade na naseljena područja na zapadu sirijske provincije Idlib i na sjeveru susjedne provincije Hama.

Napadi su izvedeni u utorak, iako su Ujedinjeni narodi pozvali Rusiju, sirijsku vladu i Tursku, koja podržava određene pobunjeničke grupe u Idlibu, da spriječe “krvoproliće”.

UN navodi kako se na području Idliba nalazi najmanje tri miliona ljudi, uključujući mnoge civile koji su već izbjegli iz drugih područja koje su zauzele snage Bashara al-Assada.

Izvor: Agencije