Rusija zadovoljna saradnjom sa SAD-om u Siriji

Rusija neočekivano najavila povlačenje svojih snaga iz Sirije, a prvi avioni napustili zračnu bazu u toj zemlji (AP)

Iz Kremlja je danas stigla potvrda kako su zadovoljni načinom na koji su Sjedinjene Američke Države sarađivale s Rusijom u uspostavljanju mirovnih rješenja u Siriji, prenose agencije.

„Sada je najvažnije sarađivati u naporima da primijenimo mirovna rješenja za Siriju“, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov novinarima.

„Veliko je zadovoljstvo da je SAD spreman da u ovom slučaju uložimo zajedničke napore. Moskva i Washington su sada fokusirani na to.“

Agencija TAS prenosi najavu Peskova kako se razmatra mogućnost posjete američkog državnog sekretara Johna Kerryja Moskvi.

„Razmatra se mogućnost održavanja sastanka američkog sekretara s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom u Moskvi, gdje bi se mogao sastati i s ruskim kolegom Sergejom Lavrovom“, rekao je Peskov.

Posjeta Kerryja

Kerry je jučer izjavio kako će se sljedeće sedmice sastati s ruskim liderom Putinom kako bi razgovarali o krizi u Siriji.

„Sljedeće sedmice ću otputovati u Moskvu na sastanak s Putinom i ministrom Lavrovom, kako bismo razgovarali o tome kako efikasno unaprijediti politički proces i pokušati iskoristiti ovaj trenutak“, izjavio je Kerry, a prenijela agencija AFP.

Rusija je neočekivano najavila povlačenje glavnine svojih snaga iz Sirije, što je počelo već u utorak, a prvi avioni su napustili zračnu bazu u toj državi i sletjeli u Rusiju.

I glasnogovornica Ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova potvrdila je ruskoj agenciji Interfax da njeno ministarstvo planira moguću posjetu Kerryja Moskvi.

Bijela kuća je u utorak saopćila kako se čini da Rusija ispunjava svoju najavu da će se povući iz Sirije, ali i da je prerano za definitivne zaključke.

“Očito je to potez koji ćemo pratiti. Prve indikacije su da Rusi ispunjavaju svoju najavu, ali je u ovom trenutku prerano zaključiti kakav će utjecaj to imati na širu situaciju”, izjavio je glasnogovornik Bijele kuće Josh Earnest.

Izvor: Agencije