Rusija zadovoljna izjavama iz Turske o Aja Sofiji, Grčka negoduje

Aja Sofija je izgrađena u doba Vizantije i 916 godina je bila crkva (EPA)

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je u utorak da je Rusija zadovoljna izjavama turskih zvaničnika koji su najavili da, i poslije ponovnog pretvaranja nekadašnje hrišćanske bogomolje Aja Sofija u džamiju – do kojeg je došlo odlukom turskih vlasti – izgled tog zdanja neće biti izmijenjen i da će ono biti dostupno svima, dok je Grčka ponovo izrazila negodovanje zbog odluke Turske da pretvori istanbulsku Aja Sofiju iz muzeja u džamiju.

“To je unutrašnje pitanje Republike Turske i mi se u njega ne možemo miješati. Za nas je važno da Aja Sofija ostane ista onakva kao što je sada, kao dio svjetske kulturne baštine na listi UNESCO-a, i da joj svi koji dođu u Tursku – turisti ili bilo ko drugi – imaju otvoren pristup”, rekao je Peskov novinarima, prenosi Tanjug.

Izgrađena u doba Vizantije

“Čuli smo izjave svojih kolega i turskog predsjednika [Recep Tayyip Erdogana] u kojima oni obavještavaju da će Aja Sofija, prije svega, biti sačuvana i da će pristup njoj biti otvoren i zadovoljni smo time”, kazao je zvaničnik Kremlja, ističući da Aja Sofija ima dubok sakralni značaj za sve pravoslavce.

“Ova odluka je nama, grčkim pravoslavnim hrišćanima, sigurno bolna, ali boli nas i kao građane svijeta”, rekao je grčki premijer Kyriakos Mitsotakis.

Prema njegovim riječima, to nije grčko-tursko pitanje, nije čak ni evropsko-tursko pitanje, već je globalno, univerzalno pitanje.

Aja Sofija je izgrađena u doba Vizantije i 916 godina je bila crkva.

Poslije pada Carigrada u ruke Osmanlija, 1453. godine, pretvorena je u džamiju, da bi po osnivanju Turske Republike, odlukom sekularne vlade Kemal-paše Ataturka, 1934. godine postala muzej.

Kako podsjeća agencija Tass, Državno vijeće Turske poništilo je odredbu kojom je Aja Sofiji svojevremeno dodijeljen status muzeja, a Erdogan je potpisao uredbu kojom se muslimanima dozvoljava da se mole u tom zdanju, koje sada ima status džamije.

Odluka je naišla na kritike u Sjedinjenim Američkim Državama, Grčkoj i drugim zapadnim zemljama, kao i kod pravoslavnih lidera, dok je papa Franja izrazio tugu zbog tog poteza.

U Španiji džamije postale crkve

I ministri vanjskih poslova Evropske unije su u ponedjeljak osudili tu odluku.

Upitan da prokomentira izjavu visokog predstavnika EU-a za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josepa Borrella, da postoji široka podrška da se turske vlasti pozovu da pod hitno razmotre i promjene ovu odluku, turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu je rekao da Turska odbacuje riječ osuda.

“To je pitanje koje se tiče suverenih prava Turske”, rekao je on.

Cavusoglu je istakao da je u Španiji, članici EU-a, bilo nekoliko džamija koje su pretvorene u crkve.

Izvor: Agencije