Rusija zabranjuje izvoz nafte i uglja u Ukrajinu

Dmitrij Medvedev je opravdao ovu mjeru odlukom Kijeva da proširi spisak ruskih proizvoda zabranjenih u Ukrajini (EPA)

Rusija će zabraniti izvoz naftnih proizvoda i uglja u Ukrajinu od 1. juna, prema ukazu Vlade u Moskvi, koji je potpisao premijer Dmitrij Medvedev.

Kako prenosi ruska agencija Tass, Medvedev je opravdao ovu mjeru odlukom Kijeva od prije nekoliko dana da proširi spisak ruskih proizvoda zabranjenih u Ukrajini, što je primoralo Rusiju da preduzme uzvratne mjere.

Od 1. juna ugalj, nafta, naftni derivati te još nekoliko ruskih industrijskih proizvoda neće se moći više prodavati u Ukrajini, prenosi Beta.

Za njih će biti potrebna posebna dozvola da bi se izvezli, rekao je ruski premijer, ali nije naveo koji su uvjeti za dobijanje dozvole.

Zabrana uvozaniza proizvoda

Prema ukazu, zabranjuju se i uvoz niza ukrajinskih dobara u Rusiju – od odjeće i obuće, preko papira i kartona, teške opreme, čeličnih cijevi za naftnu industriju…

Prošle godine vrijednost te uvezene robe bila je 250 miliona dolara, kazao je Medvedev.

Ove mjere uvedene su nekoliko dana pred drugi krug predsjedničkih izbora u Ukrajini, u koji su ušli dosadašnji predsjednik Petro Porošenko i komičar Vladimir Zelenski, koji je bio u velikoj prednosti u prvom krugu.

Izvor: Agencije