Oglasi

Rusija zabranila Kinezima ulazak u državu

Moskva je donijela novu drastičnu mjeru na svojim granicama kojom namjerava zaustaviti širenje korona virusa.
Korona virusStogodišnjak je u grupi od 80 pacijenata zaraženih virusom koji su optušteni iz bolnice u provinciji HubeiEPA - Ilustracija

Rusija će od četvrtka onemogućavati ulazak kineskih državljana na svoju teritoriju, što je nova drastična mjera kojom namjerava zaustaviti širenje epidemije korona virusa, javlja AFP.

"Ulazak kineskih državljana preko ruskih granica obustavlja se od 20. februara za poslovna, privatna, studijska i turistička putovanja", rekla je Tatjana Golikova, zamjenica premijera zadužena za zdravstvo, prenosi Hina.

Ta odluka donesena je zbog "širenja epidemije u Kini i zbog toga što kineski državljani i dalje stižu na rusku teritoriju", objasnila je Golikova, koja vodi radnu grupu zaduženu za borbu protiv korona virusa.

Brojni Kinezi borave u Rusiji kao turisti, studenti ili ondje rade, a ruskim aerodromima prolaze u tranzitu između Kine i Evrope.

Zatvaranje 4.250 kilometara granice

Ruske vlasti preduzele su stroge mjere sprečavanja širenja epidemije Covid-19 koji je do danas odnio gotovo 1.900 života u svijetu.

Moskva je naredila zatvaranje najmanje 4.250 kilometara granice između Rusije i Kine, prekid željezničkih veza i smanjenje broja letova prema kineskim destinacijama.

Službeno u Rusiji više nema oboljelih od korona virusa nakon što su prošle sedmice iz bolnice izašla dva pacijenta, kineska državljana.

Ruski ljekari su rekli da je kod ta dva slučaja zaraza bila blaga.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.