Rusija zabranila britansku komediju o Staljinu

Ankete pokazuju da je Staljin i danas cijenjen u širokim krugovima u Rusiji (EPA)

Ministarstvo kulture Rusije zabranilo je prikazivanje satiričnog filma o smrti nekadašnjeg sovjetskog čelnika Josifa Staljina i događajima koji su uslijedili, i to samo dva dana uoči planirane premijere ostvarenja britanskog režisera Armanda Iannuccija u kinima širom Rusije.

Ministarstvo je danas saopćilo da povlači dozvolu koju je prethodno izdalo za prikazivanje Ianuccijevog filma Staljinova smrt u ruskim kinima, a koje je bilo zakazano za četvrtak, prenosi AP.

Odluka je donesena nakon što je privatna pretpremijera filma razgnjevila zvaničnike, prenosi Tanjug od agencije TASS.

AP napominje da je rusko Ministarstvo bilo pod pritiskom komunističkih zastupnika i konzervativnih javnih ličnosti koje su film osudile kao “ismijavanje ruske historije”.

Zasad se ne zna hoće li film kasnije ipak moći biti prikazan u Rusiji.

‘Unošenje zle krvi’

Film, koji se fokusira na unutrašnja trvenja među najbližim Staljinovim saradnicima koji su se borili za vlast nakon njegove smrti, predstavnici Ministarstva kulture gledali su proteklog vikenda.

“Ovaj film vrijedan je svakog prezira. Loš je, dosadan, odvratan i uvredljiv”, rekla je Reutersu Nadežda Usmanova, direktorica službe za informisanje Historijskog društva ruske vojske, koja je organizovala pretpremijerno prikazivanje.

Jelena Drapeko, potpredsjednica Komiteta za kulturu pri ruskoj Državnoj Dumi, rekla je britanskoj agenciji da je u filmu vidjela elemente ekstremizma.

“Ovo je pokušaj unošenja zle krvi u socijalnu harmoniju koja je postignuta u ruskom društvu”, zaključila je Drapeko, koja je na početku karijere bila popularna sovjetska i ruska glumica.

Ankete pokazuju da je Staljin, koji je vodio Sovjetski savez od 1924. do smrti 1953, i danas cijenjen u širokim krugovima u Rusiji, navodi AP.

Uprkos brutalnim čistkama koje je preduzimao, mnogi Rusi pripisuju mu u zaslugu da je zemlju doveo do pobjede u Drugom svjetskom ratu i načinio je nuklearnom supersilom, navodi američka agencija.

Izvor: Agencije