Rusija: Vojno prisustvo SAD-a u Norveškoj zabrinjavajuće

Pored uvećanja broja vojnika, SAD planira i izgradnju dodatnih zgrada za četiri borbena aviona (EPA)

Zvanična Moskva vjeruje kako je porast vojnog prisustva Sjedinjenih Američkih Država u Norveškoj neprijateljski znak Osla i kako ne može proći bez posljedica, saopćila je ruska ambasada u Oslu, prenose agencije.

„Ovakva djela protive se odluci Norveške iz 1949. godine koja glasi da neće biti dozvoljeno stranim državama da postavljaju vojne baze na teritoriji Norveške, sve dok ne postoji prijetnja od napada po ovu državu“, navodi se u saopćenju ambasade.

„Ovakva djela ukazuju na to da Norveška nije dovoljno predvidiva i mogu dovesti do rasta tenzija i trke u naoružanju, čime bi se destabilizirala situacija u sjevernoj Evropi.“

Širenje saradnje

Norveške vlasti su u utorak saopćile kako planiraju proširenje programa odbrambene saradnje sa SAD-om na makar još pet godina.

U skladu sa ovim programom, približno 330 američkih marinaca postavljeno je u Norvešku u januaru 2017. godine, dok će još 300 marinaca biti postavljeno na sjever Norveške nakon razgovora Osla i Washingtona.

Pored uvećanja broja vojnika, SAD planira i izgradnju dodatnih zgrada za četiri borbena aviona na zrakoplovnoj bazi Rige nedaleko od Osla.

Izvor: Agencije