Rusija: Vojni sektor raste, druge industrije propadaju

Ruska vojna industrija je u usponu. Način na koji ruske vlasti percipiraju međunarodne prijetnje doveo je do rasta budžeta za odbranu.

Međutim, mnogi su zabrinuti da cijenu toga plaćaju ostale tradicionalne industrije i njihovi zaposlenici.

U fabrici koju je posjetila ekipa Al Jazeere duže od jednog vijeka proizvodile su se industrijske mašine.

Ponosni inženjeri kažu da je fabrika preživjela ratove, pad komunizma i haotične devedesete godine prošlog vijeka, ali fabrika mašina Krasnodar Sedin sada umire.

Mašine niko ne naručuje

“Tokom 40 godina vidio sam mnogo mašina. U vrijeme SSSR-a 60 država je ovdje kupovalo. Željeznica, energetika, nuklearna, svemirska industrija, svi su koristili naše mašine. Ali sada je stanje u našoj zemlji teško. Jedva preživljavamo”, kaže radnik Oleg Savkin.

Jedna žena kaže da je cijeli život radila u fabrici, a platu nije dobila godinama.

Mašine više niko ne naručuje, a radnici žele da Vlada interveniše. Požalili su se regionalnim vlastima.

Zamjenica guvernera Krasnodara kaže da će uraditi sve što je u njenoj moći, ali problem je ekonomske prirode.

“Zabrinutost na licima ovih ljudi jasno pokazuje razmjere teške situacije u kojoj se nalaze radnici i njihove porodice, a slična situacija je i u drugim dijelovima Rusije“, javio je iz Krasnodara reporter Al Jazeere Rory Challands.

Na godišnjem nivou, industrijska proizvodnja Rusije pada već devet uzastopnih mjeseci. U septembru i oktobru 2015. zabilježen je pad blizu 3,7 posto u odnosu na isti period prošle godine.

Povećan budžet za odbranu

Ali jedan sektor posluje veoma dobro – vojna industrija. Zbog bombardovanja u Siriji, sukoba u Ukrajini i nedovršenog programa oružanih snaga, Vlada Rusije je značajno povećala budžet za odbranu.

“Ovo je prva kriza u kojoj bolje posluje vojna industrija jer se sredstva državnog budžeta troše na njihove proizvode. Javni prihodi su smanjeni pet posto, ali je potrošnja povećana 16 posto, a budžet za odbranu je povećan čak 35 posto, prvi put do sada”, rekla je ekonomska analitičarka Natalija Zubarevič.

Zubarevič nije sigurna da je ova situacija održiva, ali kaže da budžetski deficit raste, a rezerve se brzo troše.

Srećom, čini se da je najgore prošlo jer je zabilježen rast broja ugovora o isporuci industrijskih proizvoda.

Međutim, izgleda da je poboljšanje kasno stiglo, da bi se spasila fabrika mašina u Krasnodaru.

Izvor: Al Jazeera