Rusija: Vojna akcija u Siriji bliži se kraju

Ruska vojna intervencija u Siriji pokrenuta je 2015. godine (EPA)

Aktivna faza vojne operacije u Siriji, gdje ruska vojska pomaže režimu Bashara al-Assada, “privodi se kraju”, rekao je zapovjednik Glavnog štaba Oružanih snaga Rusije Valerij Gerasimov.

“Aktivna faza vojne operacije u Siriji privodi se kraju. Premda i dalje postoji čitav niz problema, ova etapa privodi se svom logičnom kraju”, rekao je general na sastanku s iranskim i turskim kolegama u Sočiju uoči samita predsjednika tri zemlje, prenose ruske agencije.

Njegova izjava na tragu je izjave ruskog predsjednika Vladimira Putina, koji je u ponedjeljak navečer tokom razgovora s Assadom rekao: “Što se tiče naših zajedničkih napora u borbi protiv terorizma u Siriji, ova operacija privodi se kraju.”

Pokrenuta 2015. godine, ruska vojna intervencija u Siriji omogućila je sirijskoj vojsci da preuzme kontrolu nad drevnom Palmirom od grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) i protjera pobunjenike iz Halepa.

Sirijske snage protjerale su u nedjelju navečer borce ISIL-a iz Albu Kamala, njihovog posljednjeg urbanog uporišta u Siriji.

Grupa ISIL izgubila je gotovo svu svoju teritoriju.

Rusko prisustvo

Tokom razgovora “Assad je sa zadovoljstvom konstatirao da je operacija Oružanih snaga Rusije, koja je omogućila da se spasi Sirija, de facto stigla do kraja”, rekao je glasnogovornik Kremlja.

“Putin ga je malo ispravio, kazavši da su mogući recidivi, ali koji neće moći utjecati na uspješan ishod operacije u njenoj cijelosti”, dodao je.

Ova nova faza ne bi trebala značiti kraj ruske vojne prisutnosti u Siriji.

Ruska vojska objavila je u oktobru 2016. da sirijsku luku Tartus namjerava pretvoriti u svoju stalnu pomorsku bazu.

Ruska vojska također je razmjestila svoje vojne avione u bazi Khmeimim, u alevitskom području kod Latakije.

Izvor: Agencije