Rusija: Veliki rast radijacije nakon raketne nesreće

Raketa
Situacija je pogoršana kada se govori o kontroli oružja, kaže Sergej Lavrov (EPA)

Nivoi radijacije u ruskom gradu Severodvinsku narasli su 8. augusta između četiri i 16 puta, nakon nesreće za koje su vlasti otkrile da je uključivala testno ispaljivanje rakete s morske platforme, objavila je u utorak ruska meteorološka agencija, prenosi Hina. 

Ministarstvo odbrane prvo je objavilo da je pozadinsko zračenje ostalo na normalnom nivou nakon nesreće u četvrtak, ali su gradske vlasti Severodvinska u sjevernoj Rusiji otkrile da je zabilježen kratak rast nivoa radijacije. 

Organizacija Greenpeace tvrdi da je nivo zračenja narastao 20 puta, dok je ruska meteorološka agencija Roshidromet u utorak objavila da je narasla između četiri do 16 puta. 

Rusija je tek u subotu priznala da je eksplozija u bazi za lansiranje projektila bila nuklearnog karaktera i da je pritom poginulo najmanje pet ljudi. 

U nesreći poginulo pet osoba

Ruska nuklearna agencija Rosatom objavila je da je u toj eksploziji smrtno stradalo pet članova njenog osoblja, te da su tri osobe zadobile opekotine.

Rosatom je precizirao da je njegovo osoblje davalo tehničku podršku “za izotopski izvor energije” motora projektila, dok vojska nije spominjala nuklearno gorivo u okviru te nesreće.

Stanovnici Severodvinska napravili su zalihe joda, koji se koristi za smanjenje učinaka izloženosti zračenju.

Najteža nuklearna nesreća u historiji dogodila se 1986. u bivšem Sovjetskom Savezu, u centrali u ukrajinskom Černobilju.

Tada su vlasti bile optužene da su nekoliko sedmica pokušavale prikriti razmjere katastrofe.

Izvor: Agencije