Rusija uvela nove sankcije Ukrajini

Ruski premijer Dmitrij Medvedev potpisao je ukaz kojim se proširuje lista Ukrajinaca i pravnih entiteta obuhvaćenih sankcijama (EPA)

Gradonačelnik Odese Genadij Truhanov, šef direktorata obaveštajne agencije ukrajinskog ministarstva odbrane Vasilij Burba i ukrajinski zamenik ministra unutrašnjih poslova Sergej Jarovoj stavljeni su na listu pojedinaca kojima je Rusija uvela sankcije.

Na toj listi već se nalaze pojedini poslanici vladajućeg bloka Petra Porošenka – stranke Samopomoć i zvaničnici, a lista je objavljena na veb stranici ruske Vlade, prenosi Tass.

Na listi se nalaze i opozicioni političari Boris Kolešnjikov, vadim Novinski, Aleksandar Vilkul i Mihail Dobkin.

Na ruskoj listi 576 Ukrajinaca

Ukupan broj Ukrajinaca koji se nalaze na listi ruskih sankcija je 576.

Prethodno je ruski premijer Dmitrij Medvedev potpisao ukaz kojim se proširuje lista Ukrajinaca i pravnih entiteta koji su obuhvaćeni sankcijama.

Kontra sankcije koje je uvela Rusija podrazumevaju zamrzavanje nenovčanih sredstava, nedokumentarnih hartija od vrednosti i imovine u Rusiji i zabranu prebacivanja fondova van Rusije.

Kako se navodi, cilj najnovijih sankcija prema ukrajinskim građanima i kompanijama je suprotstavljanje neprijateljskim akcijama Kijeva protiv ruskih građana i kompanija i mogu biti ukinute ako Ukrajina ukine svoje sankcije, saopštila je ranije ruska vlada.

Izvor: Agencije