Rusija: Usvojen novi paket antiterorističkih zakona

Predviđena je kazna od 20 godina ili doživotni zatvor za djelo 'međunarodni terorizam' (Reuters)

Predsjednik Rusije Vladimir Putin potpisao je paket protivterorističkih zakona, koji predviđaju do 20 godina zatvora ili doživotnu robiju za krivično djelo “međunarodnog terorizma”, odnosno za terorističke napade van granica Rusije kojima se ugrožava život građana Rusije i ”miran suživot” zemalja i naroda, kao i za prijetnju takvim napadima.

Prema novom zakonu, onaj ko se bavi finansiranjem ekstremističkih i terorističkih aktivnosti bit će osuđen na do 10 godina zatvora i novčanu kaznu, dok će onaj ko poziva na izvršenje terorističkog napada ili ga javno opravdava biti kažnjen novčano u iznosu do milion rubalja ili zatvorskom kaznom od pet do sedam godina, prenosi Tanjug.

Osim toga,  dodan je  član ”prešutkivanje, odnosno nesaopćavanje nadležnim organima o planiranom zločinu”, što se također odnosi na terorizam i ne može biti primijenjen na djecu, roditelje ili supružnika osumnjičenog.

Zadatak za mobilne operatere

Također, starosna granica krivične odgovornosti za terorizam spuštena je na 14 godina.

Zakon obavezuje mobilne operatere da čuvaju podatke o razgovorima i prepisku korisnika.

Metapodaci, odnosno podaci koji ne otkrivaju sadržaj komunikacije, čuvat će se do tri godine, a sadržaj poziva i prepiske šest mjeseci.

To će važiti za servere isključivo na teritoriji Rusije, a ranije je taj rok iznosio 12 sati.

Osim toga, na zahtjev Federalne službe sigurnosti, internet provajderi moraju predati specijalnim službama ključeve za dešifriranje elektronskih pisama.

Nacrt zakona se svojevremeno našao na meti kritike.

Potrebna nova oprema

Protivnici tog paketa smatraju da će se poslije njegovog usvajanja za 20 do 30 posto povećati cijena usluga mobilnih operatera, jer je njima potrebna nova oprema za čuvanje podataka.

Imajući u vidu negativne efekte, predsjednik Rusije je naredio Vladi da smanji rizike za operatere.

Osim toga, kako pojasnio njegov glasnogovornik Dmitrij Peskov, Vlada će rigorozno nadgledati proces provedbe tog zakona i donijet će odgovarajuće mjere ako to bude neophodno.

Izvor: Agencije