Rusija uspješno testirala nadzvučni projektil Cirkon

Sljedeća faza razvoja Cirkona jest testno ispaljivanje s nuklearne podmornice (Reuters)

Rusija je uspješno izvela testno lansiranje nadzvučne krstareće rakete Cirkon s vojnog broda početkom ovog mjeseca, objavila je u četvrtak agencija TASS, pozivajući se na svoja dva izvora.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin spominjao je nadzvučne projektile tokom govora u martu 2018, kada je naveo da su dio nove generacije ruskog naoružanja, a mogu pogoditi svaku tačku na svijetu i izbjeći raketne štitove Sjedinjenih Američkih Država.

Spiker državne televizije Dmitrij Kiseljov kazao je u februaru 2019. kako raketa Cirkon može pogoditi cilj u SAD-u za manje od pet minuta od ispaljivanja s ruske podmornice, prenosi Reuters.

“U skladu s državnim programom testiranja Cirkona, početkom januara brod Admiral Gorškov izveo je testno ispaljivanje ove rakete u Barentsovom moru, a meta je bila na kopnu, na jednom od vojnih poligona na sjeveru Urala“, navodi jedan od izvora agencije TASS.

Lansiranje projektila ‘Bodež’

Sljedeća faza razvoja Cirkona nakon provjere rezultata testova s Admirala Gorškova jest testno ispaljivanje s nuklearne podmornice, dodaje izvor.

Uspješno lansiranje projektila, čiji je let u januaru bio duži od 500 kilometara, kako navodi drugi izvor agencije TASS, povećalo je ruske vojne kapacitete.

U augustu prošle godine SAD se povukao iz Strateškog dogovora o nuklearnom oružju (INF), što je pojačalo tenzije između dva rivala iz hladnog rata, ali je to objema stranama dalo priliku da prošire svoje nuklearne arsenale bez straha od kazni.

Reuters dodaje da je Putin nadgledao lansiranje Kinžala (“Bodež”), druge vrste nadzvučnog projektila, koje je izvedeno u Crnom moru kod Krima u januaru.

Izvor: Agencije