Rusija: Uhapšeni članovi ISIL-a spremali napade

Članovi ISIL-a planirali su izvesti napad 16. decembra, kažu ruski obavještajci (EPA)

Ruske sigurnosne službe (FSB) objavile su u petak da su razotkrile ćeliju oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) koja se pripremala izvesti napade ovih dana u Sankt Peterburgu, drugom najvećem gradu u toj državi, prenose agencije.

“U Sankt Peterburgu FSB je okončao ilegalne aktivnosti tajne ćelije pripadnika ISIL-a koja se pripremala izvesti napad 16. decembra”, objavile su sigurnosne službe u saopćenju koje je prenijela agencija RIA Novosti. 

Grupa je planirala “samoubilački napad”, kao i “ubistva i eksplozije na vrlo posjećenim mjestima”, navodi se u saopćenju.

Ukupno je sedam pripadnika ćelije ISIL-a uhapšeno u operaciji izvedenoj u srijedu i četvrtak, dodaje se.

Policija je zaplijenila “mnogo eksploziva koji služi za izradu eksplozivnih naprava, automatskog oružja i municije, te knjige ekstremističkog sadržaja”, dodaje se u saopćenju.

Uhapšena tri muškarca

Direktor FSB-a Aleksandar Bortnjikov ranije ove sedmice naveo je da strahuje od dolaska na rusku teritoriju boraca koji su se borili u Siriji, gdje je ISIL poražen.

Rusija daje vojnu podršku režimu sirijskog predsjednika Bashara al-Assada.

U utorak je FSB objavio da je uhapsio tri navodna pripadnika ISIL-a porijeklom iz srednje Azije, a koji su optuženi da su pripremali samoubilačke napade u Moskvi za Novu godinu i tokom kampanje za predsjedničke izbore, zakazane za mart.

Iz FSB-a navode da se gotovo 2.900 ruskih boraca, uglavnom iz nestabilnih republika na Kavkazu, borilo u Iraku i Siriji. Toj brojci pridodaju više hiljada boraca iz srednje Azije koji žive u Rusiji, gdje su velika dijaspora.

U Rusiji je ove godine izvršeno nekoliko napada, a među njima na podzemnu željeznicu u Sankt Peterburgu u aprilu, kad je ubijeno 14 osoba.

Izvor: Agencije