Rusija u UN-u: Protiv nas se primjenjuju Goebbelsove metode

U pitanju je neka vrsta teatra apsurda, kazao je ruski ambasador pri UN-u Vasilij Nebenzija (AP)

Rusija je žestoko kritizirala Veliku Britaniju i Sjedinjene Američke Države na sastanku Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, odbacivši ponovo odgovornost za trovanje bivšeg ruskog dvostrukog špijuna i njegove kćerke na britanskoj teritoriji.

“U pitanju je neka vrsta teatra apsurda. Zar niste mogli izmisliti neku bolju lažnu priču?”, kazao je na sastanku Vijeća sigurnosti ruski ambasador pri UN-u Vasilij Nebenzija.

“Rekli smo našim britanskim kolegama: ‘Igrate se s vatrom i bit će vam žao””, dodao je ruski dužnosnik.

Bivši dvostruki špijun Sergej Skripalj i njegova kćerka Julija pronađeni su 4. marta u kritičnom stanju na klupi u engleskom gradu Salisburyju.

‘Cilj je diskreditacija Rusije’

London je odgovornost za trovanje pripisao Rusiji, a Kremlj žestoko odbacuje takve optužbe.

Velika Britanija tvrdi da su Skripalj i njegova kćerka otrovani nervnim otrovom koji je razvio tadašnji Sovjetski savez.

Sukob je potakao val protjerivanja diplomata, raspirivši napetosti u odnosima Rusije i zapadnih vlada.

“Protiv Rusije se vodi propagandni rat”, kazao je Nebenzia, tvrdeći da je cilj “diskreditacija, pa i delegitimacija Rusije”.

“Sve se to bazira na metodama dr. [Joseph] Goebbelsa”, dodao je ruski ambasador pri UN-u.

Britanska ambasadorica pri UN-u Karen Pierce odgovorila je da je London prenio Juliji Skripalj ruski zahtjev da im se osigura konzularni pristup i da je britanska vlada postupila u skladu s međunarodnim konvencijama.

“Ne prihvatam lekcije o moralu, niti o našim obavezama od zemlje koja je u jučerašnjoj raspravi u ovom Vijeću uložila velike napore kako bi blokirala pravu istragu o upotrebi hemijskog oružja u Siriji”, kazala je Pierce.

Neprimjerena taktika

“U pitanju je još jedan pokušaj Rusije da upotrijebi Vijeće sigurnosti za svoj politički probitak”, navela je američka diplomatkinja Kelley Currie.

“Takva taktika nije primjerena ovom tijelu”, kazala je Currie, aludirajući na rusko spominjanje Goebbelsa.

Rusija je u srijedu zatražila sastanak Vijeća sigurnosti UN-a, istog je dana sazvala i sastanak međunarodne Organizacije za zabranu hemijskog oružja, ali je njen zahtjev za sudjelovanjem u istrazi o incidentu u Salisbuyiju odbijen.

Izvor: Agencije