Rusija u JAR-u gradi osam nuklearnih reaktora

Planirano je da proizvedena električna energija bude pridodata nacionalnoj mreži Južnoafričke Republike (EPA)

Južnoafrička Republika potpisala je više desetina milijardi dolara vrijedan sporazum o nuklearnoj saradnji s Rusijom, kojim je dogovorena izgradnja osam nuklearnih reaktora u JAR-u kapaciteta od 9,6 gigawata do 2030. godine.

Kako navodi ruska agencija Itar-Tass, riječ je o prvim nuklearnim reaktorima u Africi koji će koristiti rusku tehnologiju.

Generalni direktor ruske agencije za atomsku energiju Rosatom Sergej Kirienko procijenio je kako je dogovor “težak” između 40 i 50 milijardi dolara, s obzirom da jedan reaktor košta blizu pet milijardi dolara.

Planirano je da proizvedena električna energija bude pridodata nacionalnoj mreži JAR-a kako bi se smanjila zavisnost od uglja, koji tamošnja kompanija Eskom Holdings koristi za dobijanje gotovo 80 posto električne energije u toj državi.

Hiljade radnih mjesta

“Ovaj projekat otvara vrata za ulazak ruske tehnologije, finansija, infrastrukture u JAR i pruža solidnu platformu za buduće proširenje saradnje”, izjavila je južnoafrička ministrica energetike Tina Joemat-Pettersson i dodala da će to omogućiti njenoj zemlji da provede plan o proširenju nuklearnog kapaciteta od 2030. godine.

S druge strane, kompanija Rosatom poručuje da će ovaj projekat stvoriti više hiljada novih radnih mjesta, a taj segment dogovora vrijedi “najmanje 10 milijardi dolara za lokalnu industriju”, naveo je Kirienko.

Uz ovaj dogovor, potpisan u Beču na marginama konferencije Međunarodne agencije za atomsku energiju, dogovoreno je da Rusija pomogne u izgradnji infrastrukture u JAR-u, kao i obuci afričkih specijalista za željeznicu na ruskim univerzitetima.

Novi ruski reaktori u JAR-u trebali bi početi raditi 2023. godine.

Izvor: Agencije