Rusija: Turska mora da uhapsi ubicu pilota

Odnosi Moskve i Ankare su veoma zategnuti otkada je 24. novembra Turska oborila ruski avion (EPA)

Moskva je pozvala Ankaru da uhapsi pobunjenika koji tvrdi da je ubio pilota ruskog aviona kojeg su turski lovci oborili iznad sirijske granice.

“Zahtijevamo da turske vlasti preduzmu hitne korake za hapšenje Alparslana Celika i njegovih saučesnika i privedu ih pred lice pravde zbog ubistva ruskog pilota”, rekla je glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova.

Celik, pobunjenik iz redova Turkmena u Siriji i državljanin Turske, izjavio je u nedjelju u intervjuu za turski list Hurriyet da “ne može da ga peče savjest zbog čovjeka koji je svaki dan bombardovao turkmenske civile”, misleći na ubijenog ruskog pilota.

Oba pilota iz oborenog ruskog aviona Suhoj-24 su se katapultirali, ali su na jednog od njih, dok se spuštao padobranom prema zemlji, pucali pobunjenici i ubili ga.

‘Osveta je najprirodnija stvar’

“Osveta je najprirodnija stvar na svijetu”, rekao je Celik, koji ipak nije direktno preuzeo odgovornost za ubistvo pilota, navodi AFP.

Odnosi Moskve i Ankare su veoma zategnuti otkada je 24. novembra Turska oborila ruski avion, nakon čega je Rusija Turskoj uvela ekonomske sankcije, pišu agencije.

Zaharova je izjavila da je objavljivanje izjava Celika u važnim turskim novinama iznenadilo i razljutilo Moskvu i optužila je medije da služe kao “platforma sa koje se teroristi i ubice hvale svojim zločinima i šire mržnju prema Rusiji i ruskom narodu”.

Ona je dodala da Celikove izjave predstavljaju priznanje njegove “direktne umiješanosti u ubistvo ruskog pilota”.

Izvor: Agencije