Rusija, Turska i Njemačka dogovorile novi samit o Siriji

Idlib je jedna od najvećih enklava pod kontrolom opozicije u Siriji (EPA)

Ruski predsjednik Vladimir Putin, njegov turski kolega Recep Tayyip Erdogan i njemačka kancelarka Angela Merkel složili su se da se održi novi kvadrilateralni samit o Siriji ukoliko bude bilo potrebno, saopćeno je iz Kremlja, prenosi Anadolija.

“Složili smo se s Erdoganom i Merkel da, kada bude bilo potrebno, može biti sazvan još jedan samit, uz učešće Putina, Erdogana, Merkel i francuskog predsjednika Emmanuela Macrona”, kazao je je Juri Ušakov, savjetnik ruskog predsjednika.

Konsenzus je postignut tokom odvojenih sastanaka Putina, Erdogana i Merkel na marginama nedavnog samita G20 u Buenos Airesu.

Za trajni prekid vatre

Ušakov je dodao da Putin o ovom pitanju još uvijek nije razgovarao s Macronom.

Domaćin prvog kvadrilateralnog samita o Siriji bio je Istanbul 27. oktobra, kada su turski, ruski, francuski i njemački lideri sagledali situaciju u Siriji i ponudili plan za rješenje krize.

Naglasili su da će pitanja dogovorena na samitu doprinijeti miru u Siriji i regiji, ali i donijeti trajni prekid vatre demilitarizacijom u sjeverozapadnoj provinciji Idlib.

Sirija je počela izlaziti iz razarajućeg sukoba, koji je počeo 2011. godine, kada su snage odane režimu predsjednika Bashara al-Assada pokušale ugasiti demonstracije neočekivano brutalno.

Izvor: Agencije