Rusija: Trump nije direktno optužio Putina za trovanje Skripalja

Predsjednik SAD-a nije iznio bilo kakve direktne optužbe, kazao je Dmitrij Peskov (EPA)

Kremlj je uvjeren da ne može biti nikakvih osnovanih optužbi o umiješanosti ruskog predsjednika Vladimira Putina u trovanje bivšeg dvostrukog ruskog špijuna Sergeja Skripalja i njegove ćerke Julije u engleskom gradu Solzberiju, izjavio je u ponedjeljak glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

On je reagirao na izjavu predsjednika SAD-a Donalda Trumpa da je ruski predsjednik “vjerovatno” umiješan u ubistva i trovanja protivnika i da “to, naravno, ne bi trebao raditi”.

“Predsjednik SAD-a nije iznio bilo kakve direktne optužbe. Uz to, ne može biti nikakvih osnovanih optužbi protiv ruskog predsjednika”, kazao je Peskov, prenosi Agencija Tass.

U dijelu intervjua koji je bio posvećen njegovom odnosu s Putinom, Trump je na pitanje novinarke CBS-a da li se slaže sa tim da je “Putin umiješan u ubistva i trovanja”, odgovorio: “Vjerovatno jeste, da.”

‘Rusija nije naša zemlja’

“Vjerovatno. U stvari, ja nisam…”, krenuo je Trump s odgovorom, kada ga je novinarka prekinula novim pitanjem da objasni to “vjerovatno”.

Trump je rekao da “ipak ne obazire mnogo na njih [Ruse]”.

“To nije naša zemlja”, kazao je predsjednik SAD-a.

Na pitanje novinarke “zašto ne bi?” i konstataciju da “oni [Rusi] to ne bi trebali raditi” i da je “to strašna stvar”, Trump je kazao: “Naravno da ne bi.”

Izvor: Agencije