Rusija: Treba se paziti pri telefoniranju Trumpu

Diplomatska praksa ne predviđa objavljivanje transkripta razgovora, poručuju iz Rusije (EPA)

Kremlj je u ponedjeljak saopštio da transkripti telefonskih razgovora američkog i ruskog predsjednika, Donalda Trumpa i Vladimira Putina, mogu biti objavljeni jedino uz pristanak Moskve.

Bijela kuća oštro je ograničila objavljivanje prepisa Trumpovih razgovora s liderima drugih država, uključujući Putina, prenosi agencija Beta.

Upitan o zahtjevu Kongresa SAD-a da se objave transkripti razgovora Putina i Trumpa, portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je danas da je „objavljivanje moguće jedino uz obostranu saglasnost“.

Peskov je naveo da „diplomatska praksa ne predviđa takvo objavljivanje“, ali je dodao da će Moskva razmotriti to pitanje „ako dobije neke signale od SAD-a“.

Sažetak transkripta Trumpovog julskog telefonskog razgovora s predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim, koji je objavila Bijela kuća, sada je u fokusu istrage u okviru postupka Trumpovog opoziva koji su pokrenule demokrate u Zastupničkom domu Kongresa SAD-a.

‘Upozorenje šefovima drugih država’

Iz tog transkripta se vidi da je Trump tražio od Zelenskog da pokrene istragu protiv bivšeg potpredsjednika SAD-a Josepha Bidena, njegovog potencijalnog rivala na predsjedničkim izborima 2020. godine.

Ono što je objavljeno pokazuje da su dvojica predsjednika kritički komentarisala njemačku kancelarku Angelu Merkel i predsjednika Francuske Emmanuela Macrona, što je već nanelo štetu nastojanjima Ukrajine da uspostavi bliže veze sa Evropskom unijom i izazvalo oštre komentare ruskih zvaničnika i zastupnika.

Predstavnica Ministarstva vanjskih poslova poslova Rusije Marija Zaharova rekla je u nedjelju na državnoj televiziji da bi objavljivanje sadržine razgovora Trump – Zelenski trebalo da upozori šefove drugih država da se čuvaju u razgovorima sa američkim predsjednikom

„Svi nakon ovog skandala shavataju da je opasno telefonom razgovarati s Washingtonom“, rekla je ona.

Izvor: Agencije