Oglasi

Rusija tražila zatvaranje Ureda visokog predstavnika u BiH

Ovaj stav Moskve ostao je izoliran na sjednici Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda u utorak.
Vasilij Nebenzja je pozvao kolege iz Vijeća sigurnosti UN-a da obnove napore ka zatvaranju OHR-aEPA-EFE

Rusija je u utorak, na sastanku Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, tražila zatvaranje Ureda visokog predstavnika međunarodne zajednice (OHR) u Bosni i Hercegovini, čiju aktivnost Moskva smatra "pristranom".

"Pozivamo kolege iz Vijeća sigurnosti da obnove napore ka zatvaranju OHR-a", rekao je ruski ambasador pri UN-u Vasilij Nebenzja, prenosi Beta, pozivajući se na AP.

Kako navodi agencija AFP, taj ruski stav je izoliran u Vijeću sigurnosti UN-a.

Ruski diplomata je kazao kako visoki predstavnik treba poštivati svoj mandat, a da aktuelni visoki predstavnik Valentin Inzko nema nadležnost lobirati za integraciju Bosne i Hercegovine u euroatlantske organizacije, o čemu se mnogo piše u njegovom posljednjem izvještaju.

Produžen angažman EUFOR-u

Ruski ambasador Nebenzja je, također, kritizirao novu šeficu Misije Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE) u Bosni i Herceglovini Kathleen Kavalec, koja je, kako je rekao, organizirala seminar da propagira ulazak te zemlje u Sjevernoatlantsku alijansu (NATO).

Nebenzja je rekao kako je "vrlo važno da se strogo poštuju principi Daytona", sporazuma iz 1995. godine kojim je završen rat u Bosni i Hercegovini, kada su uspostavljena dva entiteta, povezana centralnom vladom.

Vijeće sigurnosti je na početku sjednice jednoglasno odobrilo još jedno produženje na godinu dana evropskih vojnih snaga u Bosni i Hercegovini - EUFOR Althea.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.