Rusija traži hitan sastanak Vijeća sigurnosti o Istočnoj Ghouti

Najmanje 260 osoba je ubijeno, a oko 500 povrijeđeno od ponedjeljka do utorka navečer u Istočnoj Ghouti (EPA)

Rusija je predložila da se u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda održi hitan sastanak o situaciji u Istočnoj Ghouti, predgrađu sirijske prijestolnice Damaska.

Stalni predstavnik Rusije pri UN-u Vasilij Nebenzja iznio je prijedlog na sastanku Vijeća sigurnosti UN-a, posvećenom miru i sigurnosti u svijetu, prenosi agencija Tass.

“Imamo konkretan prijedlog”, rekao je ruski diplomata i naveo da Moskva traži da se sazove otvorena sjednica Vijeća sigurnosti kako bi se razgovaralo o situaciji u Istočnoj Ghouti.

“Mislim da je to neophodno, imajući u vidu zabrinutosti koje smo danas čuli, tako da će sve strane moći predstaviti svoje stavove i razumijevanje situacije i predložiti rješenja”, kazao je Nebenzja.

Apel za prekid sukoba

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres u debati je pozvao strane da hitno prekinu sukobe u Istočnoj Ghouti, kako bi se mogla dostaviti humanitarna pomoć stanovništvu.

Uslijed velikih razaranja u Istočnoj Ghouti, koju bombardiraju snage Vlade Sirije, ljekari su primorani koristiti lijekove kojima je istekao rok trajanja i “grebati se za vodu”, a broj poginulih dostigao je 300 za tri dana, prema podacima zdravstvenih radnika i aktivista.

Najmanje 260 osoba je ubijeno, a oko 500 povrijeđeno od ponedjeljka do utorka navečer u Istočnoj Ghouti, enklavi pod kontrolom pobunjenika, saopćilo je Sirijsko-američko medicinsko društvo.

Izvor: Agencije