Rusija: Svaki raketni napad bi mogao izazvati nuklearni odgovor

Rakete, Rusija
Nuklearno oružje bit će korišteno i za odvraćanje napada oružjem za masovno uništenje, navodi se (EPA)

Rusija je u petak poručila da će svaki raketni napad smatrati nuklearnim te da će na to uslijediti nuklearni odgovor, što se može smatrati kao moguće upozorenje SAD-u i njegovim zapadnim saveznicima.

„Svaki raketni napad smatrat će se nuklearnim jer ne postoji mogućnost da se utvrdi o kakvoj vrsti bojevih glava se radi, te će kao takav izazvati nuklearni odgovor“, naveli su iz Ministarstva odbrane Rusije u svome službenom listu Krasny Zvezda, prenijela je Anadolija.

Dalje se dodaje da će vojno rukovodstvo automatski biti upoznato u slučaju eventualnog napada na ruski teritorij.

„Jednom kada radar otkrije lansiranje balističkih raketa koji napadaju rusku teritoriju, vojno rukovodstvo će biti automatski informisano i utvrdit će opseg upotrebe nuklearnog oružja”, navodi se.

Nuklearna odmazda na nenuklearni napad

Najnovije izjave dolaze nakon što je predsjednik Rusije Vladimir Putin ovog juna potpisao novu odluku o nuklearnom odvraćanju koja omogućuje korištenje nuklearnog oružja za odvraćanje konvencionalnog oružanog napada ukoliko se pojavi prijetnja toj državi.

Precizirajući da nenuklearni napad može pokrenuti rusku nuklearnu odmazdu, čini se da se ovim šalje upozorenje SAD-u i njegovim saveznicima da se ne izvodi bilo kakav raketni napad na Rusiju, nuklearni ili ne.

Još se navodi da će nuklearno oružje također biti korišteno za odvraćanje napada oružjem za masovno uništenje, agresije konvencionalnim oružjem i pokušaja uništavanja ključnih ruskih objekata.

Rusija je u više navrata tvrdila da je njena nuklearna sposobnost odbrambene prirode i da slijedi politiku da ne bude prva koja je pokrenula nuklearni napad.

Izvor: Agencije