Rusija suspendirala sporazum o plutoniju

Nuklearna opasnost, Radijacija
U nacrtu ruskog zakona stoji da se Rusija ponovno može pridržavati Sporazuma ako SAD riješi nesuglasice (EPA)

Ruska Državna duma donijela je Zakon o suspenziji Sporazuma Rusije sa Sjedinjenim Američkim Državama o uništenju plutonija, koji je potpisan 2000. godine.

Za suspenziju Sporazuma sa SAD-om glasovalo je 445 zastupnika, a jedan je bio suzdržan, prenosi Sputnjik. 

Ruski predsjednik Vladimir Putin podnio je dokument na razmatranje Donjem domu parlamenta 3. listopada.

U ruskom Nacrtu zakona o napuštanju Sporazuma o uništenju plutonija, objavljenom na službenoj internetskoj stranici Dume, stoji da se Rusija ponovno može pridržavati Sporazuma ako SAD riješi sve nesuglasice koje su promijenile situaciju od dana kada je taj dokument potpisan.

‘Neprijateljska politika Washingtona’

Među povode za suspenziju Sporazuma ubrajaju se povećanje vojne infrastrukture i rast broja vojnika SAD-a u NATO-u, neprijateljska politika koju Washington vodi prema Moskvi, “Zakon Magnickog” i sve uvedene antiruske sankcije.

Moskva također traži da SAD nadoknadi Rusiji materijalnu štetu izazvanu sankcijama i protusankcijama, kao i to da Washington predstavi jasan plan uništenja viška plutonija shodno ranije potpisanom sporazumu.

Taj dokument potpisan je u Moskvi 29. kolovoza 2000., a u Washingtonu 1. rujna iste godine. Odgovarajući protokoli potpisani su u Washingtonu 15. rujna 2006. i 13. travnja 2010. godine.

Sporazum je, sa svim izmjenama, stupio na snagu 13. srpnja 2011. godine, nakon ratifikacije Ruske Federacije.

Izvor: Agencije