Rusija spremna pomoći u razgovorima SAD-a i talibana

U Afganistanu se trenutno nalazi između 13.000 i 14.000 američkih vojnika (AP)

Rusija će uložiti napore da pomogne da se što prije nastavi razgovor između predstavnika Sjedinjenih Američkih Država i talibana, izjavio je specijalni izaslanik predsjednika Rusije za Afganistan Zamir Kabulov.

Odgovarajući na pitanje o mogućem vremenskom okviru za početak takvih pregovora, ruski diplomata je primijetio da još ne postoji saglasnost o vremenu i datumu, prenosi Tanjug.

“Postoji želja za obnavljanjem pregovora. Radit ćemo zajedno kako bismo osigurali da se to što prije dogodi”, rekao je Kabulov, a prenosi agencija Tass.

Ruski diplomata također je potvrdio da se sastao sa specijalnim predstavnikom SAD-a za Afganistan Zalmayom Khalilzadom, na marginama zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih naroda u New Yorku.

Trump: Pregovori su ‘mrtvi’

Predsjednik SAD-a Donald Trump rekao je nedavno da su američki pregovori s talibanima o okončanju rata u Afganistanu “mrtvi”.

U Afganistanu se trenutno nalazi između 13.000 i 14.000 američkih vojnika.

SAD je intervenirao u toj zemlji 2001. godine, u potjeri za oružanom grupom Al-Kaida, odgovornom za napade 11. septembra, i da bi svrgnuli talibane na vlasti u Kabulu.

U jeku najvećih borbi  2011. godine američki kontingent je brojao 98.000 ljudi.

Izvor: Agencije