Rusija spremna braniti svoje interese na Arktiku

'Imamo naše oružane snage da bismo zaštitili naše legitimne interese', rekao je Klimov (EPA)

Zamjenik predsjedavajućeg Vanjskopolitičkog odbora Gornjeg doma ruskog parlamenta Andrej Klimov u petak je izjavio da je Rusija spremna braniti svoj interes na Arktiku uprkos trudu Amerike da kontrolira tu regiju.

“Za neke zemlje koje misle da je Arktik slobodan za sve, a da one moraju da ga kontroliraju, što znači ‘ako je slobodan, onda je naš’, mi imamo naše oružane snage da bismo zaštitili naše legitimne interese”, rekao je on, prenosi Tanjug.

Klimov je kazao da “postoje međunarodna pravila kojima je regulirana upotreba kopna i mora, a mi smo odavno dokazali, sa stanovišta geologije i geografije, koja područja zemlje i mora gravitiraju Ruskoj Federaciji”.

Također je podsjetio da Rusija na dalekom sjeveru posjeduje vojne jedinice kojima može zaštititi svoja prava.

Razlog za takvu izjavu jest činjenica da se Rusija priprema početi koristiti Sjeveroistočni prolaz, koji je najkraći put između sjeverne Evrope i zemalja Dalekog istoka.

Jak utjecaj na trgovinu i ekonomiju

Klimov je istakao da će aktivnost Rusije u tom prolazu imati jak utjecaj na sve trgovinske i ekonomske tokove u Euroaziji, za šta Amerikanci nisu zainteresirani.

Agencija TASS podsjeća da je američki admiral James Foggo, zapovjednik američkih mornaričkih snaga u Evropi i Africi, ranije izjavio da Arktik mora ostati slobodan i otvoren prostor, kao i svemir.

General američkih marinaca i šef Združenog štaba Oružanih snaga SAD-a, general Joseph Dunford, iznio je tvrdnje da Rusija širi svoje vojno prisustvo na Arktiku i da SAD ne odbacuje mogućnost da će ta regija postati konfliktna zona u budućnosti.

Moskva je demantirala Dunfordove navode.

Izvor: Agencije