Oglasi

Rusija sprema satelit za praćenje svemirskog otpada

Očekuje se da prvi takav satelit bude lansiran 2027, kažu iz agencije Roskosmos.
Svemir, SatelitNadograđeni ruski sistem za upozoravanje na opasne situacije u svemiru imat će 65 teleskopaEPA - Ilustracija

Rusija očekuje da će 2027. lansirati svoj prvi specijalni satelit za praćenje svemirskog otpada u blizini Zemlje, izjavio je Aleksandar Blošenko, izvršni direktor za dugoročne programe i nauku u ruskoj agenciji za istraživanje svemira Roskosmos, javio je TASS.

Nadograđeni ruski automatski sistem za upozoravanje na opasne situacije u svemiru u blizini planete do 2025. imat će 65 teleskopa, prenio je Tanjug.

Efikasnost u otkrivanju objekata u svemiru

No, kako je rekao, optički sistemi za praćenje sa Zemlje zavise od stanja u atmosferi i ne pokrivaju cijeli svijet.

"Radi postizanja maksimalne efikasnosti u otkrivanju i praćenju objekata u svemiru u taj sistem bit će integriran kosmički segment u kojem će biti grupa specijalnih satelita za praćenje u zoni svemira u blizini Zemlje, a očekuje se da prvi takav satelit bude lansiran 2027", rekao je Blošenko.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.