Rusija sprema novi raketni sistem

Novi sistemi u ruskoj vojsci trebali bi odbijati sva moderna sredstva zračnog napada (EPA)

Novi artiljerijski sistem zemlja-zrak, kalibra 57 milimetara, razrađuje se u Rusiji kao zamjena za sisteme “tunguska” i “šilka”, izjavio je načelnik snaga protuzračne odbrane kopnene vojske Rusije Aleksandar Leonov, prenosi B92.

“Kao zamjena našim sistemima ‘tunguska’ i ‘šilka’ razrađuje se novi, perspektivni artiljerijski sistem zemlja-zrak kalibra 57 milimetara”, rekao je Leonov televizijskom kanalu Rusija 24.

Artiljerijski sistem ZSU-23-4 “šilka” namijenjen je protuzračnoj odbrani objekata malih razmjera, kopnenih odreda u svim vrstama borbe i tokom marša u raznim periodima godine i dana, u bilo kojim vremenskim uvjetima, kao i za uništavanje lakih oklopnih ciljeva.

“Šilka” je puštena u serijsku proizvodnju 1964. godine.

Korištena je u mnogim vojnim sukobima – tokom rata u Vijetnamu, na Bliskom istoku 1973. godine, u građanskom ratu u Libanu, iransko-iračkom ratu…

Topovsko-raketni sistem zemlja-zrak “tunguska-M” namijenjen je zaštiti od sredstava za zračne napade, a u naoružanje je uvršten 1990. godine.

Proturaketni sistem za Iran

Nova sredstva protuzračne odbrane u ruskoj vojsci, prema planu razvoja do 2020. godine, odbijat će sva moderna sredstva zračnog napada, uključujući hiperzvučna, izjavio je Leonov.

“Jedan od glavnih pravaca razvoja snaga protuzračne odbrane do 2020. godine bit će izrada naoružanja i vojne tehnike protuzračne odbrane nove generacije koja se mogu efikasno boriti sa svim tipovima sredstava zračnog napada, uključujući one stvarane na bazi hiperzvučnih tehnologija”, rekao je.

Rusija će u januaru početi s isporukom proturaketnog sistema S-300PMU-2 Iranu, izjavio je u petak za ITAR-TASS izvor iz Ruske Federacije za vojnotehničku saradnju.

“Planirano je da se u januaru počne s procesom isporuke prvog kontingenta proturaketnog sistema S-300PMU-2 i da se s time završi u februaru. Iran će dobiti drugi kontingent tih sistema u augustu ili septembru 2016. godine. Rusija će na taj način ispuniti svoje obaveze prema Iranu kada je riječ o njegovoj opskrbi proturaketnim sistemom S-300PMU-2”, navedeno je.

Izvor: Agencije