Rusija smanjuje proizvodnju plina

Prihodi od izvoza prirodnog plina ruskog distributera plina Gazproma manji su za 49,6 posto u periodu januar-august u odnosu na isti period prošle godine (EPA)

Rusija će 2020. godine smanjiti proizvodnju plina za 6,5 posto, na 690 milijardi kubnih metara, izjavio je ruski ministar energetike Aleksandar Novak.

On je dodao da bi Rusija od 2021. do 2023. godine trebala dostići proizvodnu razinu od 728 do 795 milijardi kubnih metara plina.

Istovremeno, izvoz plina bi do kraja 2020. godine trebao pasti za 16,5 posto na 184 milijarde kubnih metara.

Prema procjeni ministarstva, potrebe za ruskim plinom dostići će razinu iz 2019. godine tek 2022. godine, javlja SEEbiz, prenosi Fena.

Pala potražnja za ruskim plinom

Rusija svoj godišnji BDP planira na osnovu potražnje za njenim plinom, no potražnja za tim prirodnim energentom od početka izbijanja pandemije je značajno pala jer je svjetska ekonomija u krizi.

Prihodi od izvoza prirodnog plina ruskog distributera plina Gazproma manji su za 49,6 posto u periodu januar-august u odnosu na isti period prošle godine, objavila je agencija Anadolija.

Kako navodi Federalna carinska služba Rusije, prihodi od izvoza prirodnog plina u ovom periodu smanjeni su na 14,3 milijarde dolara.

Osim toga, čelnica Gazprom Exporta Elena Burmistrova optužila je da su američke prijetnje projektu Sjeverni tok 2 pokušaj istiskivanja Rusije s evropskog tržišta plina netržišnim instrumentima.

Izvor: Agencije