Rusija se otvoreno miješa u unutrašnja pitanja Crne Gore

Srđan Darmanović: Obavještajne službe Rusije otvoreno su podržavale opoziciju u Crnoj Gori (Al Jazeera)

Crnogorski ministar spoljnih poslova Srđan Darmanović izjavio je u nedjelju kako je zvanična Podgorica bila iznenađena koliko snažno je intervenirala Rusija protiv članstva Crne Gore u Sjevernoatlantskoj alijansi.

On je rekao kako je logično što se zvanična Podgorica protiv toga branila, jer ne može pristati da neko treći odlučuje gdje će ona biti, prenosi Radio-televizija Crne Gore.

“Rusija se otvoreno miješala u naša unutrašnja politička pitanja, na šta nijesmo, naravno, gledali sa odobravanjem. Rusija u posljednje dvije-tri godine vodi politiku interesnih sfera i protiv je proširenja NATO-a. Mi smo odlučili da o svojim osnovnim ciljevima odlučujemo sami i bili smo iznenađeni kako snažno je Rusija intervenisala i naravno da smo se branili”, kazao je Darmanović slovačkoj agenciji Tasr.

Šef crnogorske diplomatije je optužio Rusiju kako su njene obavještajne službe otvoreno podržavale opoziciju u Crnoj Gori, koja je bila protiv ulaska u NATO, pa do otvorenog pokušaja državnog udara.

Dobri odnosi sa susjedima

“Naše članstvo u NATO-u nije upereno ni protiv koga, pa tako ni protiv Rusije. Ali, naravno da ne možemo da pristanemo da neko treći odlučuje gdje ćemo biti. Imamo privredne odnose sa Rusijom, koja nije naš glavni ekonomski partner, spada u prvih deset. Imali smo i još uvijek imamo dovoljno turista iz Rusije. Ruske investicije u našu privredu su bile neefikasne”, rekao je Darmanović.

Komentirajući izjave o “velikoj Albaniji”, Darmanović je u intervjuu slovačkoj nacionalnoj agenciji negirao tvrdnje kako regiji zapadnog Balkana prijeti povratak nestabilnosti.

“Imamo izvrsne odnose sa svim susjedima, uključujući tu i Albaniju, Kosovo i Makedoniju. Mislim da se u našim krajevima mnogo raspravlja u okviru političke kampanje da se privuku birači. Albanija je članica NATO-a, vrlo jasno vidi svoju budućnost u Evropskoj uniji, takođe Kosovo i Makedonija imaju kao glavni cilj da postanu članice EU-a i NATO-a. A mi ćemo biti zemlja članica Alijanse od 5. juna”, kazao je Darmanović.

Izvor: Agencije