Oglasi

Rusija sanira štetu nakon udara meteorita

Ozlijeđeno je više od 1, 200 ljudi, blizu 3.000 zgrada je oštećeno, od kojih su 34 zdravstvene ustanove, 361 školska i predškolska ustanova.

Ministarstvo unutarnjih poslova Rusije saopćilo je najnovije podatke prema kojima je 1.200 osoba povrijeđeno od pada dijelova meteorita u Čeljabinskoj oblasti, a da je šteta registrovana u deset rejona te oblasti.
   
Ministarstvo za vanredne situacije saopćilo je da je broj smještenih u bolnice dostigao 50 osoba, a da je od krhotina stakla posjekotine zadobilo 1.145 osoba.

Ministarstvo je navelo da je blizu 3.000 zgrada oštećeno, od kojih su  34 zdravstvene ustanove, 11 institucija socijalne zaštite, 361 školska i predškolska ustanova.

Pomoć potrebna hiljadama ljudi
  
Na broj objavljenog dežurnog telefona javilo se više od 4.000 osoba.
   
Ministar za vanredne situacije Rusije Vladimir Pučkov rekao je na zasjedanju u Čeljabinsku da se javilo 4.153 osobe i da svaki poziv na taj broj telefona treba da bude obrađen i da svima treba pomoći.

Prema podacima oblasnog MUP-a, šteta od eksplozivnog talasa meteorita registrovana je u deset rejona Čeljabinske oblasti, a moguće je da će ih biti i više.
   
"Industrijski objekti i fabrike vojne industrije nisu oštećene", rekao je oblasni ministar industrije i prirodnih resursa Jegor Kovaljčuk.
   
Prema riječima ruskog ministra za vanredne situacije, najviše je od "meteorske kiše" stradao Čeljabinsk i Kopejsk, kao i nekoliko sela, i šteta se procjenjuje na više od 400 miliona rubalja (približno 13,3 miliona dolara).

Prekinuto snabdjevanje gasa

Pučkov je za subotu najavio detaljniju sliku o broju oštećenih kuća, škola, vrtića i drugih značajnih objekata.

Ministarstvo navodi da je u Oblasti potrebno zastakliti blizu 300 stambenih objekata, a ranije je prekinut rad tri podstanice za distribuciju gasa i snabdijevanje plinom za više od 2.000 stanovnika je obnovljeno.

Potrebno je zastakliti u Čeljabinsku 100.000 kvadratnih metara, a u cijeloj oblasti i do 200.000, prenosi Itar-Tass.

Ruska državna agencija prenijela je i izjavu eksperta američke svemirske agencije NASA-e Dona Jomansa specijalizovanom portalu space.com da pad "bolida" - svjetlećeg meteorita nije povezan s približavanjem Zemlji asteroida 2012 DA14.
   
"Asteroid će letjeti s juga na sjever. Trag bolida nije bio usmjeren s juga na sjever, a i razlika u vremenu između pojave te „vatrene lopte“ i približavanja Zemlji (objekta) 2012 DA14 je znatna", rekao je on.
   
Izvor: Agencije