Rusija šalje ratne brodove prema Siriji

Moskva je optužila Ankaru za smrt 33 turska vojnika u sirijskoj pokrajini Idlib (EPA)

Rusija je prema sirijskoj obali poslala dva ratna broda naoružana krstarećim raketama te optužila Ankaru za smrt 33 turska vojnika u sirijskoj pokrajini Idlib dan ranije, javlja Reuters. 

Prema saopćenju ruske Crnomorske flote, dva ratna broda opremljena su raketama Kalibr, prenosi Hina. 

Rusko Ministarstvo odbrane objavilo je da su turske snage pogođene artiljerijskim napadom sirijskih snaga koje su pokušavale odbiti ofanzivu pobunjenika, prenosi novinska agencija RIA.

U izvještaju se tvrdi da Ankara nije obavijestila Moskvu o prisutnosti svojih vojnika na tom području iako svakodnevno komunicira s ruskom vojskom.

Turske snage na terenu su stacionirane uz pobunjeničke borce, tvrdi rusko ministarstvo.

Ruski ratni avioni nisu učestvovali u tom napadu te je Moskva učinila sve što je mogla kad je dobila informaciju da su na terenu i Turci, dodaje Ministarstvo.

To je uključivalo osiguravanje da sirijske snage zaustave artiljerijski napad kako bi Turska mogla evakuirati svoje ranjene i ubijene vojnike.

Turski vojnici u Siriji

Broj turskih vojnika stradalih u regiji ovog mjeseca porastao je na 54.

Turska je u Siriju poslala hiljade vojnika i teško naoružanje, a predsjednik Recep Tayyip Erdogan upozorava da će narediti ofanzivu na sirijske snage ako se ne povuku s turskih posmatračkih položaja u regiji. 

Iako Moskva i Ankara pokušavaju koordinirati svoje djelovanje u Siriji, Rusija u sukobu podržava sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, a Turska pobunjeničke snage koje se protive Damasku.

Jedan turski zvaničnik u petak je najavio da Ankara u odgovoru na smrti vojnika više neće zaustavljati sirijske izbjeglice na putu prema Evropi. Za smrt svojih snaga Turska optužuje zračne snage sirijske vlade.

Izvor: Agencije