Rusija: SAD riskira rat s Iranom

Američka vojska je u maju u Zaljev poslala nosač aviona 'USS Abraham Lincoln' (US Navy/AP)

Sjedinjene Američke Države “napumpavaju tenzije” i mogu otvoriti “Pandorinu kutiju” na Bliskom istoku, nakon što su najavile da će rasporediti još 1.000 vojnika u već nestabilnu regiju, objavile su Rusija i Kina.

Strah od sukoba između Irana i SAD-a pojačan je od četvrtka, nakon eksplozija na dva tankera u blizini Hormuškog prolaza, strateški važnog kanala za snabdijevanje svijeta naftom.

Nakon ovih incidenata, Washington i Teheran izmijenili su optužbe, kriveći jedni druge za napad.

Kina i Rusija izrazile su zabrinutost zbog teških izjava o razvoju situacije na Bliskom istoku.

‘Svijet hvali Iran’

Zamjenik ministra vanjskih poslova Rusije Sergej Rjabkov izjavio je da bi Washington trebao odustati od plana da pojača snage na Bliskom istoku, ili će u suprotnom riskirati rat s Iranom.

Rjabkov je novinarima izjavio da je Moskva u više navrata upozorila SAD i njegove regionalne saveznike na ono što je nazvao “nepromišljenim i podizanjem napetosti u eksplozivnoj regiji”.

“Sada ono što vidimo su beskrajni pokušaji SAD-a da izvrše politički, psihološki, ekonomski i, sigurno, vojni pritisak na Iran na prilično provokativan način. To ne može biti ocijenjeno nikako drugačije nego svjesni put za izazivanje rata”, kazao je Rjabkov.

Predsjednik Irana Hassan Rouhani je u međuvremenu izjavio kako “Iran neće voditi rat ni protiv koje nacije”, u govoru koji je uživo prenosila državna televizija.

On je rekao da svijet “hvali” Iran zbog njegovog suočavanja s SAD-om.

“Uprkos svim naporima Amerikanaca u regiji, njihovoj želji da prekinu naše veze sa cijelim svijetom te zadrže Iran u izolaciji bili su neuspješni”, kazao je Rouhani.

U ponedjeljak je vršitelj dužnosti američkog ministra odbrane Patrick Shanahan najavio slanje 1.000 dodatnih vojnika u Zaljev, zbog “odbrambenih razloga, kako bi odgovorili na zračnu, pomorsku i kopnenu prijetnju na Bliskom istoku”.

‘SAD ne traži konflikt’

“SAD ne traži konflikt s Iranom”, rekao je on, govoreći da će dodatne snage “pojačati sigurnost američkog vojnog osoblja”.

Prošlog mjeseca je SAD donio odluku da se američke snage u regiji pojačaju sa 1.500 vojnika.

David Desroches, bivši direktor NATO operacija u Pentagonu, nazvao je slanje vojnika “malom mjerom”.

“Ono je namijenjeno za slanje poruke, a to nije ni blizu onome što je potrebno za invaziju ili rat”, rekao je on za Al Jazeeru.

Izvor: Al Jazeera i agencije