Rusija: SAD igra opasnu igru s Kurdima

Lavrov je rekao da je SAD najprije podržao 'kvazidržavu' sirijskih Kurda na sjeveroistoku Sirije, a sada im uskraćuje podršku (EPA)

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov optužio je Sjedinjene Američke Države da igraju “veoma opasnu igru” sa sirijskim Kurdima, čiji su borci bili glavni američki saveznici u ratu protiv grupe Islamska država Irak i Levant u Siriji.

Lavrov je tokom posjete Kazahstanu rekao da su Sjedinjene Američke Države najprije podržale “kvazidržavu” sirijskih Kurda na sjeveroistoku Sirije, a sada im uskraćuju podršku, prenio je Tanjug od agencije AP.

“Takva bezobzirna pozicija u vezi s ovim krajnje osjetljivim pitanjem može zapaliti cijelu regiju, a to moramo izbjeći po svaku cijenu”, rekao je Lavrov, a prenijele ruske agencije.

Rješavanje nesuglasica

Ruski ministar nije eksplicitno spominjao očekivanu tursku invaziju na sjeveroistok Sirije, ali je rekao da Moskva ohrabruje Kurde i sirijsku vladu da nesuglasice riješe razgovorima, prenosi Beta.

Naveo je da su i vlada u Damasku i sirijski Kurdi rekli da su “otvoreni za dijalog” i da će Rusija “učiniti sve u svojoj moći” da ti razgovori počnu.

Kako navodi Reuters, također je rekao da se mora sačuvati teritorijalni integritet Sirije.

Glasnogovornik predsjednika Turske rekao je ranije u srijedu da će turske snage uskoro preći u Siriju.

Izvor: Agencije