Rusija: SAD i S. Koreja da se uzdrže od provokacija

Historijski sastanak sjevernokorejskog lidera Kim Jong-una i američkog predsjednika Donalda Trumpa održan je u Singapuru 12. juna (EPA)

Rusija poziva Sjedinjene Američke Države i Sjevernu Koreju da se uzdrže od bilo kakvih provokacija, postavljanja ultimatuma i davanja zahtjeva, koji ne mogu biti ispunjeni imajući u vidu ishod samita u Singapuru, izjavio je zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov.

Obraćajući se na konferenciji za medije organizirane povodom 50 godina od potpisivanja Sporazuma o neširenju nuklearnog naoružanja, Rjabkov je izrazio zabrinutost da bi situacija u vezi sporazuma o nuklearnom programu Irana “mogla negativno da utječe na nove perspektive za rješavanje situacije na Korejskom poluotoku”, prenio je TASS.

“Vjerujemo da bi kretanje ka cilju denuklearizacije Korejskog poluotoka trebalo da bude korak po korak, i mi smo dali konkretne prijedloge u bilateralnom formatu sa kineskim kolegama i u drugim formatima, i oni ostaju na snazi. Sada je važno uzdržati se od provokacija i postavljanja ultimatuma i mogućih zahtjeva”, rekao je Rjabkov.

‘Konstruktivni stav’

Ocijenio je da bi bila velika greška da se ponovo propusti šansa, koja se pojavila zahvaljujući i “konstruktivnom stavu” Sjeverne Koreje i Južne Koreje, da se uspostavi redovan i održiv dijalog o nuklearnom problemu Korejskog poluotoka, prenosi Tanjug.  

Historijski sastanak sjevernokorejskog lidera Kim Jong-una i američkog predsjednika Donalda Trumpa održan je u Singapuru 12. juna.

Trump i Kim su potpisali zajednički dokument, u kojem se Pjongjang obavezuje na denuklearizaciju Korejskog poluotoka u zamjenu za sigurnosne garancije SAD-a.

Trump je obećao da će obustaviti zajedničke vojne vježbe sa Južnom Korejom.

Izvor: Agencije