Rusija: SAD bi da prebace odgovornost na nas i Kinu

Ranije je i Kina odbacila kritike SAD-a, saopćivši da sjevernokorejski problem nije iskrsao zbog te zemlje (Arhiva)

Ministarstvo vanjskih poslova Rusije optužilo je SAD da pokušava na Rusiju i Kinu prebaciti odgovornost za razvoj situacije na Korejskom poluotoku, nakon što je Pjongjang izveo još jednu raketnu probu.

“Smatramo neosnovanim pokušaje koje su preduzele Sjedinjene Države i izvjestan broj drugih zemalja s ciljem da odgovornost prebace na Rusiju i Kinu, uglavnom kriveći Moskvu i Peking za udovoljavanje raketnim i nuklearnim ambicijama Sjeverne Koreje”, navodi se u saopćenju, prenosi Reuters.

SAD je ranije saopćio da su Moskva i Peking u ekonomskom smislu omogućili razvoj sjevernokorejskog nuklearnog oružanog i raketnog programa i da snose posebnu odgovornost za tu rastuću prijetnju, podsjeća britanska agencija.

Kina odbacila kritike

Ranije je i Kina odbacila kritike SAD-a, saopćivši da sjevernokorejski problem nije iskrsao zbog Kine i da bi sve zemlje trebalo da zajedno rade na pronalaženju rješenja.

Nakon što su dva američka bombardera letjela nad Korejskim poluotokom, Sjeverna Koreja ponovila je da je testiranje balističkog projektila upozorenje za SAD i nastojanja Washingtona da nametne nove sankcije Pjongjangu.

Zaprijetili su novim sličnim akcijama ukoliko ih Washington bude vojno provocirao.

Moskva je pod pritiskom Washingtona zbog navodne umiješanosti u američke predsjedničke izbore prošle godine i zbog krize u Ukrajini.

Sjeverna Koreja je duži period izložena raznim pritiscima i sankcijama međunarodne zajednice zbog razvoja balističkih projektila i razvoja nuklearnog oružja.

Izvor: Agencije