Rusija razvila jedinstveno ‘elektroničko oružje’

Oružje je prvi put predstavljeno zvaničnicima ruske vojske u septembru tokom zatvorene prezentacije (EPA)

Rusija je razvila i uspješno testirala radioelektronički oružani sistem koji ne postoji nigdje u svijetu, objavili su ruski mediji, citirajući proizvođača.  

“Prototipi takvog oružja već su napravljeni i pokazali su se efikasnim”, rekao je predstavnik kompanije OPK, koja je proizvela to oružje. 

“Ovo je u potpunosti nova vrsta oružja, koja nema usporedbe u našoj zemlji, i, usudit ću se da kažem, u svijetu.”

Najava o ovome došla je na vojnom sajmu koji se dešava u Armeniji. 

Nova tehnologija “onesposobljava mete” koristeći “usmjerenu energiju”. “Provodi indirektni fizički udar na opremu letjelice ili drona i neutralizira navođeno oružje”, saopćeno je iz kompanije. 

SAD upozorio na oružje

Oružje je prvi put predstavljeno zvaničnicima ruske vojske u septembru tokom zatvorene prezentacije na godišnjem vojnom sajmu pored Moskve. 

U februaru je general američkih zračnih snaga Philip Breedlove upozorio na razvoj elektroničkog oružja u Rusiji, objavili su mediji. 

“Oni (Rusija) su uložili puno u elektroničko ratovanje jer znaju da imamo povezane i precizne snage”, rekao je Breedlove dodavši da i SAD razvija takvu vrstu oružja. 

U aprilu je još jedna ruska kompanija najavila da je počela testirati ovu tehnologiju u odbrambene zračne sisteme, što bi trebalo da neutralizira svaku elektronsku opremu u zraku i onemogući letjelicama i satelitima da nastave svoju misiju.

Izvor: Agencije