Oglasi

Rusija razvija vojnu tehniku nevidljivu za protivnike

Riječ je o materijalu koji u snježnim područjima apsorbira do 99,5 posto elektromagnetnog zračenja radara.
Roselektronika je 'ključni igrač ruskog elektronskog tržišta'rostec.ru

Ruski holding Roselektronika razvio je materijal koji apsorbira radiovalove, a namijenjen je za kamufliranje vojne tehnike u snježnim područjima.

Materijal smanjuje domet otkrivanja vojne tehnike tri do četiri puta, saopćila je press-služba kompanije koja je dio državne korporacije Rostec, prenosi Tanjug, pozivajući se na ruske medije.

Kako je navedeno u saopćenju holdinga, trenutno je kompanija CKB RM (dio Roselektronike) spremna za serijsku proizvodnju novog materijala, napravljenog na bazi niti s nanostrukturiranim feromagnetnim mikrožicama.

Ključni igrač tržišta

Ističe se da je materijal dugotrajan i otporan na niske temperature.

Materijal ima koeficijent refleksije 0,5 posto, odnosno apsorbira elektromagnetno zračenje radara za 99,5 posto, a odbijeni val onemogućava radaru da otkrije i identificira maskirani objekat.

Kako se navodi na zvaničnoj internetskoj stranici, Roselektronika je "ključni igrač ruskog elektronskog tržišta".

"Danas ova holding kompanija pokriva više od 50 posto proizvodnje elektronskih komponenti u Rusiji, osam posto u ukupnoj elektronskoj industriji i osigurava više od 10 posto radnih mjesta u industriji", dodaje se.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.