Oglasi

Rusija razvija mobilni superračunar za odbrambenu industriju

Računari se mogu koristiti i za računanje u robotici, umjetnoj inteligenciji, obradi velikog broja podataka i sličnim procesima.
Računar se može koristiti i u svemiru EPA - Ilustracija

Grupa Ruselectronics, koja je dio državne korporacije Rostek, razvila je mobilni superračunar kapaciteta 2,2 petaflopsa koji može otkriti aplikacije u odbrambenoj i svemirskoj industriji.

"Dimenzije 1,9 × 1,35 × 1 m omogućuju postizanje rekordnog kapaciteta od 2,2 petaflopsa za računare takvih dimenzija i zapremine podataka do 2,2 petabajta", navodi se u saopćenju Rosteka, prenosi TASS.

Kako se navodi, među potencijalnim korisnicima novog proizvoda jesu organizacije u odbrambenom sektoru i svemirskoj industriji, tehnološkim parkovima, istraživačkim i obrazovnim institutima, prenosi Tanjug.

Višestruka primjena

Superračunar ima sistem tečnog hlađenja s gotovo bešumnim režimom rada, kao i zaštitu od prašine i vlažnosti, a otporan je i na vatru, navodi se u saopćenju.

Nova vrsta računara koristi 40 posto manje električne energije od drugih.

Izvršni direktor Rosteka Oleg Jevtušenko istakao je da se računar može koristiti u svemiru za "automatsku identifikaciju objekata na satelitskim snimcima, modeliranje svemirskih letjelica i procjenu stanja njihovih brodskih sistema".

Računari se mogu koristiti i za računanje u robotici, umjetnoj inteligenciji, obradi velikog broja podataka i sličnim procesima.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.