Rusija raspoređuje sisteme S-400 na Arktiku

Rusija godinama jača vojnu infrastrukturu na Arktiku, gdje ima više modernih baza i novih aerodroma (EPA)

Rusija je danas objavila da raspoređuje savremene sisteme protivzračne odbrane S-400 na arhipelagu Nova zemlja na Arktiku, strateškoj regiji gdje Moskva jača svoje prisustvo posljednjih godina, prenosi agencija Beta pozivajući se na AP.

Sistemi S-400 raspoređeni su na tom arhipelagu između Barentsovog i Karskog mora i zamjenjuju starije sisteme S-300, saopćila je ruska Sjeverna flota, prenose ruske agencije.

“Prelaz na nove sisteme S-400 znatno povećava zonu kontrole ruske vojske nad zračnim prostorom na Arktiku”, navela je Sjeverna flota.

Rusija godinama jača vojnu infrastrukturu na Arktiku, gdje ima više modernih baza i novih aerodroma, prenosi Beta pozivajući se na AFP.

Ploveća nuklearna elektrana

Savremene rakete S-400 već su raspoređene na Arktiku u Murmanskoj i Arhangelskoj oblasti, kao i u Republici Sahi, prenose ruski mediji.

Osim velikih rezervi energenata, Arktik je za Rusiju zanimljiv zbog Sjevernog morskog puta. Rusija se nada da će ubuduće moći eksploatirati taj put kao veliki komercijalni put koji povezuje Evropu i Aziju.

Taj pomorski put postao je upotrebljiviji zbog globalnog zagrijavanja i topljenja leda i očekuje se da će imati sve veću ulogu u trgovinskoj razmjeni.

Krajem augusta Rusija je lansirala prvu ploveću nuklearnu elektranu na svijetu, Akademik Lomonosov, koja treba olakšati ekonomski razvoj Arktika i napajati naftne platforme u regiji.

Izvor: Agencije