Rusija: Prva plutajuća nuklearna elektrana spremna za rad

Postrojenje je projektovano da radi četrdesetak godina uz mogućnost produženja radnog vijeka na 50 (Wikipedia)

Prva i jedina plutajuća nuklearna elektrana na svijetu Akademik Lomonosov spremna je da počne komercijalni rad na ruskoj arktičkoj obali, objavila je u četvrtak kasno uvečer korporacija za atomsku energiju Rosatom.

Akademik Lomonosov, s 144 metra dužine i 30 metara širine, ima sposobnost premještanja 21.000 tona, prenosi Anadolija.

Postrojenje je opremljeno s dva reaktora koji mogu proizvesti 70 megavata električne energije.

Projektovan je da radi četrdesetak godina uz mogućnost produženja radnog vijeka na 50.

Iz Rosatoma su saopštili da su dva reaktora postrojenja 31. marta uspješno dovedeni do stopostotnog kapaciteta.

“Testovi na dvostrukom KLT-40 reaktorskom sistemu potvrdili su operativnu stabilnost glavne i pomoćne opreme elektrane, kao i automatskog sistema kontrole procesa proizvodnje”, istakli su iz Rosatoma.

Slijedi izdavanje operativne licence

Andrei Petrov, direktor Rosatomove podružnice Rosenergoatom Concern JSC, izjavio je da će vlasti sada izdati potvrdu o prihvatljivosti za elektranu u cilju izdavanja operativne licence u julu ove godine.

Budući da se inženjerski radovi odvijaju prema planu, na kopnenim i hidrauličkim konstrukcijama postrojenja, kao i na infrastrukturi koja osigurava proces prenosa električne energije na lokalnu mrežu, planirano je da sve bude okončano do kraja 2019. godine.

Plan je da Akademik Lomonosov u toku ljetne pomorske sezone bude odvučen u Pevek, lučki grad na ruskoj arktičkoj obali, gdje bi zamijenio izlazne kapacitete nuklearne elektrane Bilibino i termoelektrane Čaunskaja.

Izvor: Agencije