Oglasi

Rusija provodi treću fazu ispitivanja kineske vakcine protiv COVID-19

U Kini, u kojoj je u decembru izbila epidemija korona virusa, provode se klinička ispitivanja za devet potencijalnih vakcina.
Do 21. septembra u svijetu su vođena klinička ispitivanja za 38 potencijalnih vakcina protiv COVID-19EPA

U Rusiji je počelo testiranje na ljudima potencijalne vakcine protiv COVID-19 koju je proizvela kineska farmaceutska kompanija CanSino.

Na stranici Clinical Trials Arena objavljeno je kako je ruska kompanija Petrovax u Moskvi počela treću fazu kliničkih ispitivanja potencijalne vakcine nazvane "Ad5-NCov", prenosi Anadolija.

Vakcina razvijena u saradnji CanSinoa i Kineske vojne medicinske akademije ima za cilj, posredstvom bezopasnog adenovirusnog vektora, u ljudsko tijelo prenijeti genetske komponente COVID-19 i izazvati imunološku reakciju.

Prva i druga faza testiranja provedena je u Kini, a testiranja u trećoj fazi 9. augusta su početa u Saudijskoj Arabiji.

Pakistan, Brazil, Čile...

Dozvola za treću fazu ispitivanja u Pakistanu je data 19. augusta, a u Rusiji 3. septembra.

Planirano je da klinička ispitivanja, u kojima bi trebalo učestvovati 40.000 ljudi, budu provedena u Brazilu i Čileu.

U Kini, u kojoj je u decembru izbio COVID-19, provode se klinička ispitivanja za devet potencijalnih vakcina.

Od toga su tri u prvoj, dvije u drugoj, a četiri u trećoj fazi.

Javne farmaceutske kompanije, među kojima su Sinopharm, Sinovac i CanSino, na ovim projektima sarađuju s Vojnom medicinskom akademijom, Institutom za virologiju u Wuhanu te Institutom za biološke proizvode u Pekingu.

Zaraženo 31,5 miliona ljudi

Pored one koju je razvio CanSinoa, vakcina "CoronaVac", koju je razvio SinoVac, te vakcina na kojoj je Sinopharm sarađivao s Institutom za virologiju u Wuhanu i Instituom za biološke proizvode u Pekingu, dvije su potencijalne vakcine u koje naučnici polažu najviše nade.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), do 21. septembra u svijetu su vođena klinička ispitivanja za 38 potencijalnih vakcina protiv COVID-19 te pretklinička ispitivanja za 149 potencijalnih vakcina.

Novim tipom korona virusa u svijetu je zaraženo više od 31,5 miliona ljudi, a od posljedica zaraze umrlo je gotovo 970.000 osoba.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.