Rusija protjeruje 60 američkih diplomata, SAD tvrde da ta odluka nema opravdanja

Protivmjere obuhvataju protjerivanje istog broja diplomata i zatvaranje generalnog konzulata SAD-a u Sankt Peterburgu (EPA)

Sjedinjene Američke Države saopštile su da “nema opravdanja” za odluku Rusije da protjera 60 američkih diplomata i zatvori američki konzulat u Sankt Peterburgu.

Američki ambasador u Rusiji Jon Huntsman izjavio je da taj potez pokazuje da Moskva nije zainteresovana za dijalog sa SAD o važnim pitanjima.

Huntsman je to izjavio pošto je u četvrtak uveče pozvan u rusko Ministarstvo spoljnih poslova, gde mu je uručen spisak američkih diplomata koji moraju napustiti Rusiju u roku od 48 sati.

Portparolka State departmenta Heather Nauert kazala je da se “Rusija ne bi trebala ponašati kao žrtva” i navela da su ruski potezi “neopravdani” i “za žaljenje”.

Nauert je rekla da SAD zadržavaju pravo odgovoriti na odgovor Moskve.

Recipročne mjere

Nešto ranije, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov najavio je da će Rusija protjerati 60 američkih diplomata i zatvoriti konzulat SAD-a u Sankt Peterburgu, kao odgovor na slične mjere SAD-a.

“U ovom trenutku ambasador SAD-a [u Moskvi] Jon Huntsman pozvan je u Ministarstvo [vanjskih poslova Rusije], gdje će mu moj zamjenik Sergej Rjabkov iznijeti sadržaj našeg odgovora SAD-u”, rekao je Lavrov.

On je dodao da ruske protivmjere obuhvataju protjerivanje istog broja diplomata i zatvaranje generalnog konzulata SAD-a u Sankt Peterburgu, prenio je Tanjug agenciju Tass.

SAD je u ponedjeljak najavio da će, kao podršku Velikoj Britaniji, koja optužuje Rusiju za trovanje bivšeg ruskog dvostrukog agenta Sergeja Skripalja i njegove kćerke Julije, protjerati 60 ruskih diplomata i zatvoriti konzulat u Seattleu, uz obrazloženje da se u njegovoj blizini nalazi podmornička baza.

Ruska ambasada u Washingtonu je na mjere SAD-a odgovorila je na Twitteru pitajući svoje pratioce da odaberu koji od tri američka konzulata u Rusiji treba zatvoriti kao odgovor na zatvaranje ruskog konzulata u Seattleu.

‘Ovo je ucjena SAD-a’

Šef ruske diplomatije ranije je ocijenio da su odluke o protjerivanju ruskih diplomata, koje su donijele pojedine zapadne zemlje, rezultat pritiska i ucjena iz SAD-a.

“Kada protjeraju jednog ili dvojicu diplomata, a šapuću nam izvinjenja, znamo da su protjerivanja rezultat kolosalnog pritiska i kolosalnih ucjena, što je glavni instrument šefova Washingtona na međunarodnoj sceni”, rekao je Lavrov.

Ukupno se više od 20 država odlučilo da protjera ruske diplomate u znak solidarnosti s Velikom Britanijom u slučaju trovanja Skripalja.

To je do sada učinilo 16 država Evropske unije, kao i još nekoliko evropskih zemalja koje nisu članice Unije: Ukrajina, Norveška, Albanija, Makedonija.

Od vanevropskih država, za protjerivanje ruskih diplomata odlučile su se SAD, Kanada i Australija.

Izvor: Agencije