Rusija protjeruje 23 britanska diplomata

Lavrovu je poništen poziv za dolazak u Britaniju (EPA)

Rusija će protjerati 23 britanska diplomata u znak odmazde jer je Velika Britanija isto ičinila dvadeset trojici ruskih diplomata, rekao je ruski ministar vanjskih poslova.

Rusko Ministarstvo vanjskih poslova u saopćenju navodi da je naloženo zatvaranje Britanskog vijeća u Rusiji i okončanje sporazuma o ponovnom otvaranju konzulata Velike Britanije u St. Peterburgu.

Britanskim diplomatima naloženo je da Rusiju moraju napustiti u roku sedam dana.

U saopćenju se naglašava da bi Vlada mogla preduzeti dodatne mjere ukoliko Velika Britanija povuče bilo kakve “neprijateljske” poteze prema Rusiji.

Velika Britanija je ranije ove sedmice saopćila kako će protjerati 23 ruska diplomata nakon što je Moskva odbila objasniti kako je nervni agens napravljen u Rusiji upotrijebljen za trovanje bivšeg špijuna u Velikoj Britaniji, prenijele su agencije.

Britanska premijerka Theresa May je rekla kako su ruske diplomate, koje imaju sedmicu dana da odu iz države, identificirane kao “neprijavljeni obavještajni zvaničnici”.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je danas kako Rusija ne prihvata “neosnovane” optužbe i ultimatume Londona povodom trovanja bivšeg špijuna. U ponoć je istekao rok koji je May dala Rusiji da objasni kako je nervni agens, razvijen u Rusiji, dospio u Salisbury, gdje su otrovani Sergej Skripalj i njegova kćerka.

Poništen poziv Lavrovu

May je rekla kako je poništen poziv za posjetu Velikoj Britaniji ruskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu, kao i da su suspendirani svi kontakti s Rusijom na visokom nivou, te dodala kako kraljevska porodica i ministri neće prisustvovati Svjetskom nogometnom prvenstvu ovog ljeta.

Među mjerama su i povećane provjere privatnih letova, kao i na carini. Ruska državna imovina bit će zamrznuta ako postoje podaci kako bi mogla biti iskorištena za ugrožavanje života ili imovine britanskih državljana i stanovnika.

May je rekla kako Rusija nije dala “nikakvo objašnjenje” kako je sporni nervni agensi iskorišten u Velikoj Britaniji i opisala odgovor Moskve kao “sarkazam, prezir i prkošenje”.

“Nema drugog zaključka do da je ruska država kriva”, rekla je May.

Ruske reakcije

Ambasada Rusije u Londonu smatra neprijateljskim aktom protjerivanje ruskih diplomata.

“Mi smatramo ovo neprijateljskim aktom, koji je potpuno neprihvatljiv, neopravdan i kratkovid”, navedeno je u saopćenju Ruske ambasade, prenosi agencija Reuters.

U saopćenju se navodi i kako su za pogoršanje odnosa između Rusije i Velike Britanije u ovom trenutku apsolutno odgovorni aktuelni britanski politički čelnici.

Reagiralo je i Ministarstvo vanjskih poslova Rusije koje je navelo kako ministar Lavrov nije prihvatio poziv za posjetu Londonu.

Glasnogovornica Ministarstva Marija Zaharova na svome Facebook profilu je napisala:

“May ‘povlači’ poziv Lavrovu da posjeti Veliku Britaniju. Samo što on taj poziv nikad nije ni prihvatio.”

Izvor: Al Jazeera i agencije