Rusija: Protjerivanje diplomata iz Hrvatske neprijateljski korak

Veleposlanstvo, Rusija, London, Ambasada
Odluku o protjerivanju ruskih diplomata donijelo je 14 članica Evropske unije te SAD, Kanada, Ukrajina i Albanija (EPA)

Rusko veleposlanstvo u Hrvatskoj izrazilo je u ponedjeljak žaljenje zbog odluke Vlade Andreja Plenkovića da, iz solidarnosti s Velikom Britanijom zbog trovanja bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja, protjera ruskog diplomata, ocijenivši taj potez “neprijateljskim”, priopćio je ured za odnose s javnošću ruskog diplomatskog predstavništva.

Hrvatska je jedna od prvotno 14, a do kraja dana – nakon što su se pridružili i Španjolska i Mađarska – 16 zemalja Europske unije koja se odlučila protjerati rusko diplomatsko osoblje kao odgovor na trovanje Skripalja i njegove kćeri u Velikoj Britaniji početkom ožujka te tako stala uz bok EU-a i SAD-a.

“Izražavamo duboko žaljenje što je hrvatska strana, slijedeći u kolosijeku blokovske solidarnosti pojedinačne zemlje EU-a i NATO-a, donijela žurnu i loše smišljenu odluku, čije će posljedice negativno odjeknuti za daljnji razvoj naših bilateralnih odnosa, uključujući njihov trgovinsko-gospodarski dio”, priopćilo je veleposlanstvo Rusije, kako prenosi Hina.

‘Neprijateljski korak’

U priopćenju se navodi da je to “pogotovo žalosno jer se događa u trenutku kada razvoj naše višesmjerne bilateralne suradnje zaprima odgovarajuću dinamiku i progresivan karakter”.

“Ovaj korak smatramo kao neprijateljski i neodgovarajući zadaćama i interesima rusko-hrvatskih odnosa, da ne govorimo o uspostavljenju razloga i potrazi krivih u incidentu koji se dogodio  4. ožujka u Salisburyju, a kojega istraga nosi pristran i neobjektivan karakter”, dodaje se.

U priopćenju također piše da Rusija neće ostati bez odgovora te će protumjere biti poduzete u najkraćem roku.

Premijer Plenković je na izvanrednoj konferenciji za novinare objavio da se Hrvatska odlučila solidarizirati s Ujedinjenim Kraljevstvom u slanju političke poruke Rusiji zbog napada na ruskog dvostrukog agenta u Engleskoj tako što će akreditiranog ruskog diplomata u Hrvatskoj proglasiti personom non gratom, ne navodeći ime diplomata.

“Riječ je o političkoj poruci solidarnosti, s obzirom na karakter napada u Ujedinjenom Kraljevstvu, koje je naša saveznica i partnerica u EU-u i NATO savezu”, kazao je Plenković.

Uz Hrvatsku EU, SAD, Kanada, Ukrajina i Albanija

Moskva je prethodno odluku 14 zemalja EU-a te SAD-a i Kanade ocijenila “provokativnom gestom solidarnosti s Londonom”, ističući da te zemlje “bespogovorno slušaju britanske vlasti oko takozvane afere ‘Skripalj’, ne pokušavajući shvatiti okolnosti tog događaja”.

Rusija te mjere smatra nastavkom konfrontacijskog puta prema eskalaciji, objavila je službena Moskva.

Odluku o protjerivanju ruskih diplomata donijelo je 14 članica EU-a, SAD, Ukrajina, Kanada i Albanija.

Članice EU-a koje su donijele takvu odluku su Njemačka, Francuska, Hrvatska, Poljska, Litva, Češka, Italija, Nizozemska, Danska, Latvija, Estonija, Rumunjska, Finska, Švedska, Španjolska i Mađarska.

Izvor: Agencije