Oglasi

Rusija protiv usvajanja djece u SAD-u

Rusija je treća zemlja po broju usvojene djece u SAD-u, iza Kine i Etiopije, ali Duma se protivi američkom usvajanju.
Grupa Rusa je zastupnicima poručila da bi oduzimanje djeci mogućnosti odrastanja u sigurnom domu i uz roditeljsku ljubav bilo 'podlo'AFP/ Getty

Donji dom ruskog Parlamenta, Duma, u srijedu je ogromnom većinom odobrio prijedlog zakona u prvom čitanju kojim bi se zabranilo Amerikancima da usvajaju rusku siročad u znak odmazde za američki zakon kojim se uskraćuju vize Rusima koji krše ljudska prava, prenosi Hina.

Ruski zastupnici su odobrili i prijedlog zakona kojim bi se zabranio rad ruskim neprofitnim organizacijama koje sredstva dobivaju iz SAD-a.

Protiv oba prijedloga glasalo je samo 15 od ukupno 450 zastupnika.

Ako Duma, prema očekivanjima, potvrdi prijedloge u drugom čitanju u petak, oni se upućuju u Kremlj, gdje ih, da bi postali zakoni, treba potpisati ruski predsjednik Vladimir Putin.

No, Kremlj se distancirao od glasanja u Parlamentu u srijedu, jer ne želi dolijevati ulje na vatru u bilateralnim odnosima sa SAD-om, što može značiti da Putin možda neće potpisati prijedloge, smatra Reuters.

Umjereni Kremlj

Putinov glasnogovornik Dmitrij Peskov inicijativu zastupnika ocijenio je "snažnom i emotivnom", a stav Kremlja "umjerenijim".

Rusija je treća zemlja po broju usvojene djece u SAD-u, iza Kine i Etiopije i prošle su godine Amerikanci usvojili 962 ruska siročeta.

Premijer Dmitrij Medvedev smatra da Ruse ne bi trebalo usvajati u inostranstvu, ali nije rekao da li podržava prijedlog.

"Usvajanja u inostranstvu su znak naše nezainteresiranosti", rekao je Medvedev.

Kritičari tog zakona poručuju da se prepirke političara ne smiju prelamati preko leđa djece.

Ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u utorak je rekao da bi potpuna zabrana usvajanja ruske siročadi u SAD-u bila pogrešan potez, a tu je zamisao na Twitteru kritizirao i ruski ministar obrazovanja Dmitrij Livanov.

Policija je, zbog neprijavljenog protesta protiv prijedloga zakona, pred zgradom Dume uhapsila tridesetak osoba koje su zastupnicima poručivale da bi oduzimanje djeci mogućnosti odrastanja u sigurnom domu i uz roditeljsku ljubav bilo "podlo".

Izvor: Agencije